V České republice nyní žije 10,65 milionu obyvatel. Třináct procent – tedy 1 152 000 – tvoří lidé se zdravotním postižením. Vyplývá to z výběrového šetření Českého statistického úřadu z roku 2018.

Jde o lidi nad 15 let, kteří nežijí v žádném zařízení, ale doma. U více než poloviny (56 procent) z nich byl zhoršený zdravotní stav posouzen lékařem a byl jim přiznán invalidní důchod, nebo příspěvek na péči nebo na mobilitu, či získali průkaz osoby se zdravotním postižením (TP, ZTP, ZTP/P).

Žen se zdravotním postižením je v Česku více než mužů (56 procent všech osob se zdravotním postižením).

Není účelem čtenáře zahltit – zpráva statistiků má devadesát stran odborného textu. Vybrali jsme proto jen čísla o vzdělání a trhu práce, další údaje najdou zájemci přímo v publikaci a také v dobře zpracovaném článku na serveru Helpnet.

Maturitu nebo ještě vyšší vzdělání má necelá třetina lidí s postižením

Vzdělání dosahuje u osob se zdravotním postižením často odlišné úrovně než u obyvatel České republiky jako celku. Mezi lidmi se zdravotním postižením je vyšší podíl osob s pouze základním vzděláním nebo bez vzdělání a také se středním vzděláním bez maturity na úkor zastoupení osob s dosaženým středním vzděláním s maturitou a s vyšším odborným nebo vysokoškolským vzděláním.

Maturitu nebo ještě vyšší vzdělání dokončila jen necelá třetina (32 procent) osob se zdravotním postižením, přestože v celkové populaci představují tito lidé více než polovinu (53 procent) obyvatel.

Více než 80 procent postižených nevykonává výdělečnou činnost

Většina (81 procent) osob se zdravotním postižením nevykonává žádnou výdělečnou činnost. To je dáno také jejich věkovým složením, protože 59 procent osob s postižením jsou lidé ve starobním důchodu.

Téměř třetina osob se zdravotním postižením pobírá invalidní důchod, 21 procent jsou nepracující invalidní důchodci a 11 procent pobírá invalidní důchod a k tomu, ať již na plný, nebo na částečný úvazek, pracuje.

Zhruba 7 procent lidí se zdravotním postižením pracuje a nepobírá ani invalidní, ani starobní důchod a zbývající 2 procenta představují nezaměstnaní, studenti nebo osoby na rodičovské dovolené.

V produktivním věku 20 až 64 let je mezi lidmi s postižením 40 procent (203 tisíc) pracujících. V celkové populaci tvoří přitom pracující v této věkové kategorii skoro dvojnásobný podíl (79 procent).


Výběrové šetření OZP z roku 2018 ukázalo, že v Česku je:

  • 1 152 000 lidí se zdravotním postižením
  • necelých 500 000 je v produktivním věku
  • 214 500 pracuje
  • 264 000 nepracuje a je v produktivním věku

Publikace ke stažení: https://www.czso.cz/documents/10180/90600407/26000619.pdf

 

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ