Muzikál Elefantazie: křehkost a krása v poznamenaném těle

První únorový den měl v pražském divadle ABC premiéru původní český muzikál Elefantazie. Ukazuje příběh „Sloního muže“ Josepha Merricka, který se kvůli vrozené anomálii stal atrakcí londýnského obludária. Poznáme i osudy dalších obyvatel tohoto panoptika – uvidíme obra i malou a také vousatou ženu, trojnohého muže i siamská dvojčata…

Zavítáme do viktoriánské Anglie poloviny osmdesátých let 19. století, kde mladý indický student práv jménem Gándhí klidně může narazit na přízrak Jacka Rozparovače…

Autor hry a zároveň kmenový režisér Městských divadel pražských David Drábek (spolu s textařem Tomášem Belkem a skladatelem Darkem Králem) se na téma poslední části života Sloního muže chystal deset let.

V hlavních rolích Tomášové Havlínek a Klus

V hlavní roli Josepha Merricka (jehož maska se vyráběla týdny a oblečení kostýmu trvá hodiny)
se představil Tomáš Havlínek, doktora Trevese hraje po osmi letech herecké pauzy Tomáš Klus. V inscenaci, která se zkoušela dva měsíce, hraje Merricovu matku Daniela Kolářová (v alternaci s Hanou Doulovou). Zdeněk Piškula je nejvyšším mužem na zemi, obludáriu šéfuje Petr Konáš a obličej si češe Petra Tenorová. A v jednom těle jsou dvě Terezy – Marečková a Krippnerová… Zmínit musíme autora scény Petra Vítka, kostýmy navrhovala Simona Rybáková.

Znetvořené tělo, nezlomený duch…

Začátek hry zastihuje Sloního muže v bídných podmínkách. Jeho zachráncem je doktor Frederick Treves, který zpočátku doufá, že si Joseph Merrick kvůli mentálnímu postižení svou situaci neuvědomuje. Zjistí však, že jde o inteligentního a citlivého člověka, kterému je kvůli deformaci obličeje špatně rozumět. Půjčuje mu knihy, bere ho do společnosti a je mu jako přítel nablízku až do jeho smrti v roce 1890.

Další představení Elefantazie v ABC plánují na 5., 12. a 28. února.


  • Příběh Sloního muže se stal námětem mnoha zpracování.
  • V Praze byla v roce 2002 uvedena ve Státní opeře Praha opera francouzského skladatele Laurenta Petitgirarda Joseph Merrick zvaný Sloní muž.
  • Asi nejvíce proslavil Sloního muže film Davida Lynche z roku 1980. Josepha Merricka hrál John Hurt, lékaře Fredericka Trevese Anthony Hopkins.

SLAVNÍ S HANDICAPEM – skutečný Merrickův životní příběh:
inspirante.cz/index.php/2018/08/17/slavni-s-handicapem-lidska-bytost-se-vzhledem-nestvury-sloni-muz-joseph-merrick/

Více o představení Elefantazie:
mestskadivadlaprazska.cz/inscenace/1094/elefantazie/

Poznámka na okraj

Do divadla jsem šla pracovně, a tudíž sama. Množství lidí a chaos v pasáži i ukázání vstupenky v mobilu jsem zvládla…
Prostor před vstupem do sálu s několika rameny schodiště a změnami osvětlení je však pro mě hodně komplikovaný, i když ho rámcově znám. Vím ovšem, že jsou v ABC skvělé uvaděčky (většinou starší dámy). A taky ano, ujala se mě velice milá droboučká paní, která má sama zkušenost s operací očí. Doprovodila mě na místo a dokonce se o přestávce přišla zeptat, zda něco nepotřebuji.
Protože je prostor tak komplikovaný, nerada jsem si vzala kabátek do sálu a vynechala šatnu.
Důvod? Snažím se po představení odejít mezi prvními diváky….
Na schodiště jsem se zavěsila za bělovlasou paní s francouzskými holemi a pomalu jsme postupovaly vzhůru. Až do okamžiku, kdy kolem nás produsali na generálku nahnaní studenti, vesměs kluci. Ti zcela zaplnili prostor v pasáži, vyndali sluchátka a vrostli do mramoru. Nepohnula s nimi bílá hůl ani „s dovolením“.
Při kličkování mezi mladými gentlemany mě dav dosmýkal na hranu schodů, ze které jsem spadla. Naštěstí mě zachytili lidé kolem a nic se nestalo…
O den později, kdy píšu tento text, myslím na krutost části viktoriánské společnosti k dětem a lidem, kteří nezapadali. Na dnešní krutosti a lhostejnosti i na to, kam jsme „dotáhli“ kult dítěte…

Foto: Městská divadla pražská

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!