Nevidomý fanoušek zprostředkoval desítkám diváků nevšední zážitek

Fotbal, basketbal, tenis, Velká pardubická: vše přímo na hřišti nebo závodišti. Jak se zpřístupňuje mainstreamový sport nevidomým a slabozrakým? I o tom se bude 28. března mluvit na konferenci INSPO. Představí se tu Nevidomý fanoušek – společný projekt stanice Českého rozhlasu Radiožurnál a Nadačního fondu Českého rozhlasu.

„Jedním z našich hlavních poslání je umožnit zrakově postiženým žít život samostatně a podle svého. Proto jsme se rozhodli zaměřit se i na zpřístupnění více lifestylových aktivit, jako je právě sport. Vážíme si proto vstřícnosti sportovních klubů, které s námi v loňském roce vyzkoušely toto chytré řešení v různých kontextech a s různými uživateli,“ říká Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Základem je rozhlasová reportáž

Komentář pro nevidomé vychází z klasické rozhlasové reportáže. Navíc popisuje dění na tribunách, podobu sportovišť či doprovodný program zápasů. Daleko víc si všímá i gest a popisu hráčů.

V praxi to vypadá tak, že nevidomý či slabozraký návštěvník sportovní akce slyší speciální komentář ve sluchátku. Vše je diskrétní a nijak to neruší okolí.

„Projekt vznikl na základě iniciativy fotbalové Sparty Praha. Jde o jednoduché řešení, které díky speciálnímu komentáři přijímanému do sluchátek umožnilo desítkám zrakově postižených navštívit sportovní utkání, divadelní představení i ZOO Praha a zažít sport i zábavu plnohodnotně a bez nutnosti vyčlenění či narušení zážitku pro vidoucí fanoušky a diváky. Nevidomý fanoušek se stal bezpochyby inspirací pro další evropská veřejnoprávní média,“ doplňuje Gabriela Drastichová.

NF Českého rozhlasu je jedním z partnerů konference

„Nadační fond Českého rozhlasu je již druhým rokem partnerem konference INSPO, protože pořadatelé dokážou oslovit věkově pestrou skupinu účastníků a přirozenou cestou jim nové technologie představit a ukázat v kontextu alternativních řešení,“ uzavírá ředitelka Drastichová.


Nevidomý fanoušek

Projekt loni umožnil desítkám zrakově postižených navštívit sportovní utkání, divadelní představení nebo ZOO Praha.

Kde nevidomí fanoušci například byli?

  • Na fotbalovém derby Sparty a Slavie,
  • na zápase hokejové reprezentace při turnaji Carlson Hockey Games 2019 mezi Českem a Ruskem,
  • na utkání tenisového turnaje J&T Banka Prague Open,
  • na dostihu Velká pardubická steeplechase.

Zápas kvalifikace na EURO 2020 – video z přenosu:

facebook.com/50309511751/posts/10156490566686752/

Texty o projektu na Inspirante:

Derby poprvé i pro nevidomé fanoušky

Hra o lhaní s komentářem pro nevidomé


Konference INSPO

Jubilejní 20. ročník se koná 28. března 2020 v Kongresovém centru Praha.
Zazní na něm 24 přednášek ve třech sekcích a ve výstavní části více než 40 organizací představí širokou škálu kompenzačních pomůcek, aplikací, projektů a služeb.

Web: inspo.cz
Program: inspo.cz/inspo-2020
Registrace: inspo.cz/registrace

Foto:

Khalil Baalbaki – foto tenis, Jan Brychta – foto hokej, Milan Vobecký – foto FAČR fotbal ČR-Anglie, Milan Vobecký – foto basketbal

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ