Tulipánový měsíc: akce pro onkologicky nemocné a jejich blízké

Osmý ročník Tulipánového měsíce, který pořádá nezisková organizace Amelie, opět upozorní na potřebu komplexní pomoci pro onkologicky nemocné a jejich blízké. Zapojit se je možné kdekoli, nejvíc akcí se chystá v Praze, Olomouci, Liberci a Středočeském kraji.

Lidé z různých koutů republiky vytvořili výzdobu pro 23 onkologických oddělení a ambulancí v patnácti nemocnicích, kde ji dobrovolníci v těchto dnech instalují. Zapojují se nejen jednotlivci, ale i školy, školky, sociální služby či mateřská centra.

Veselá jarní výzdoba však není to jediné, čím v březnu Amelie pacienty podpoří.

Do nemocnic se vydají dobrovolníci s hudebními nástroji a výtvarnými potřebami, aby zde nemocné potěšili a rozptýlili.

Lze se zapojit i do benefičních akcí a přispět na bezplatné služby pro nemocné a jejich rodiny a přátele nebo se zúčastnit dalších zajímavých aktivit.

Centra Amelie připravují workshopy malování tulipánů, nácvik relaxace, trénink paměti nebo výlety a přednášky.

„Tulipánový měsíc nabízí v průběhu celého března spolupráci a sdílení. Každý se může stát dobrovolníkem, koupit tulipán nebo vyhledat informace pro sebe či někoho ve svém okolí. Aktivně podporujeme komplexní péči během onkologické nemoci a informace o ní. Zároveň posíláme nemocným vzkaz, že nejsou ve své situaci sami, že na ně někdo myslí,“ říká Michaela Čadková Svejkovská, ředitelka Amelie.

Start: 2. března v Olomouci

Tulipánový měsíc zahájí v pondělí 2. března v 19 hodin slavnostní koncert v kapli Božího těla v olomouckém Konviktu. Vystoupí Orchestr UPOL a zazní filmové písně.

Dobrovolné vstupné zahájí březnové možnosti přispět na bezplatné služby Amelie. Mezi nimi bude kromě tradičního prodeje tulipánů s Florea.cz i zasílání dárcovské SMS, olomoucký bazar nebo divadelní představení Divých žen v Praze.

Více o Tulipánovém měsíci a jeho programu: amelie-zs.cz/pomoc-pro-zivot-s-rakovinou/tulipanovy-mesic/titulka_tulipanovy-mesic-2020/


Amelie

Nezisková organizace Amelie, z.s., již čtrnáct let nabízí bezplatné služby onkologicky nemocným a jejich blízkým v Centrech Amelie v Liberci, Praze, Olomouci a Rakovníku, a to formou individuální podpory odborníků, skupinových aktivit, informačním servisem a také na Lince Amelie. Ta funguje ve všední dny od 9.00 do 15.00 hodin na telefonním čísle 739 004 333.

Dobrovolníky Amelie lze potkat v Centrech i na onkologických klinikách v Olomouci, Praze, Hradci Králové a Středočeském kraji. Amelie zajišťuje také odborné vzdělávání a množství dalších podpůrných projektů.

Web: amelie-zs.cz


Onkologická onemocnění

  • V počtu onkologicky nemocných zaujímáme přední místa v Evropě.
  • V Česku žije více než 500 000 lidí, kteří prodělali nebo mají onkologické onemocnění.
  • Předpokládá se, že do roku 2030 vzroste jejich počet až třikrát.
  • Ročně přibude více než 80 000 nových onkologických pacientů.
  • Na první tři místa z hlediska četnosti onkologických onemocnění u žen patří nádory prsu, tlustého střeva a rekta, děložního hrdla a u mužů nádor prostaty, tlustého střeva a rekta a nádor plic.

Foto: Julien Magnan, archiv Amelie, z.s.

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ