Tablet a počítač ovládaný pohybem očí: unikátní novinky se představí na INSPU

Oční ovládání tabletu iPad Pro předvede tuzemským uživatelům v premiéře 28. března v Kongresovém centru Praha na konferenci INSPO olomoucká společnost PETIT HW – SW. Současně s oční navigací Skyle zahájila v těchto dnech i prodej nejlevnějšího očního ovládání počítače Tobii.

Převratné novinky v očním ovládání ICT

„Skyle je první zařízení pro oční ovládání iPadu na světě. Je dalším řešením pro nezávislý přístup k ICT. Nabízí ideální řešení pro lidi s postiženími, jako je dětská mozková obrna, ALS, Rettův syndrom nebo poranění míchy. Hlavní částí zařízení Skyle je kryt, do kterého uživatel zasune svůj iPad Pro. Kryt je vybaven kamerou, která sleduje oči uživatele a dokáže velmi přesně sledovat směr jeho pohledu,“ vysvětluje šéf firmy PETIT HW – SW Jiří Menšík.

V App Store najdou uživatelé speciální aplikaci Skyle (lze ji stáhnout jen pro iPad Pro), která poskytuje propojení mezi tabletem a krytem s integrovanou kamerou pro oční navigaci. Tento kryt je napájen přímo z baterie tabletu, takže nepotřebuje další zdroj energie. V případě potřeby může uživatel vedle systému sledování očí využívat i další polohovací zařízení, například myš.

Ke krytu lze také připojit externí spínač, který umožní uživatelům simulovat operace kliknutí, poklepání nebo přetažení, jež se standardně provádějí dotykem na displej. Lze také využít systém Dwell Click (automatické klikání), nebo funkce asistovaného přístupu (Assistive Touch Accessibility), dostupné v Nastavení iOS.

Zařízení Skyle stojí 69 900 korun, v kompletu s iPad Pro 3. generace a aplikacemi pro alternativní komunikaci 98 900 korun Je však možné požádat o příspěvek státu na jeho pořízení.

Návštěvníci konference si budou moci vyzkoušet také nejlevnější oční ovládání Tobii, které přijde včetně počítače na 19 990 korun. I na jeho zakoupení je možné získat příspěvek od státu.

„Handicapovaní uživatelé mohou s tímto ovládáním pracovat s počítačem zcela stejně jako kdokoli jiný – mohou pracovat v prostředí Windows, vyhledávat na internetu, komunikovat přes e-mail či sociální média jako Facebook, Twitter, YouTube, hrát hry a podobně,“ uvádí Ondřej Menšík, který od svého otce postupně přebírá kormidlo Petitu a spolupracuje také na vytváření nových webových stránek s e-shopem na petit-os.cz.


PETIT HW – SW působí v České republice již od roku 1997. Zpočátku se věnoval především vývoji softwaru pro děti s postižením – program Méďa byl prvním českým originálním počítačovým programem pro děti s mentálním a kombinovaným postižením.

Postupně svoji činnost rozšířil o nabízení pomůcek a programů pro snadnější ovládání počítačů lidmi s tělesným postižením – byl první společností, jež se touto problematikou u nás zabývala.

Dnes disponuje nejširší nabídkou těchto pomůcek pro lidi všech věkových kategorií na tuzemském trhu.

Jiří Menšík z firmy PETIT promluví v dopolední části konference na téma Alternativní způsoby ovládání počítače.


Konference INSPO

  • předvede nejnovější technologie usnadňující život lidem s různým zdravotním postižením
  • 20. ročník se koná 28. března 2020 v Kongresovém centru Praha
  • zazní 24 přednášek ve třech sekcích a ve výstavní části více než 40 organizací představí širokou škálu kompenzačních pomůcek, aplikací, projektů a služeb
  • zájemci z řad vystavovatelů se mohou informovat o podmínkách na mailu info@helpnet.cz
  • Web: inspo.cz
  • Program: inspo.cz/inspo-2020
  • Registrace: inspo.cz/registrace

Foto: archiv konference INSPO

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!