Zdravotní postižení má v Česku každý osmý Čech, což je asi 1,15 milionu lidí. Na stránkách Inspirante vás budeme postupně informovat, jak jsou v současné situaci naplňovány potřeby jednotlivých skupin. Dnes jsme však všichni na jedné lodi: všem chybějí roušky…

Už dva týdny je shánějí vedení nemocnic i další zdravotníci, sociální služby i hejtmani. Množství těchto ochranných prostředků a také respirátorů se nakonec podaří zabezpečit.

Ale co do té doby, když už není bez roušky dovoleno cestovat hromadnou dopravou a úřady i odborníci na epidemie ji doporučují i pro pohyb ve veřejném prostoru?

Pověstná česká vynalézavost

Zadáte-li si na YouTube heslo „Roušky, Návody“, vypadne spousta odkazů. Češi si nedostatkové zboží šijí z prostěradel i filtrů do vysavačů. I sociální sítě plní fotografie výrobků.

Na internetu jsou dostupné návody na ušití z bavlněné látky, která umožní roušku vyprat na 90 stupňů Celsia, přežehlit či sterilizovat v mikrovlnné troubě nebo horké vodě. Výhodná je i prodyšnost materiálu.

Vlna solidarity

Už patnáct tisíc lidí je ve skupině Česko šije roušky na Facebooku. Sdílejí se návody, ale také nabídky k prodeji. Nabízejí se i na portálu Fler, kde lidé prodávají své výrobky. Cena se tam pohybuje od zhruba 70 do 300 korun za roušky z lepších materiálů.

Tisíce lidí však doma šité roušky nemají jen pro sebe a své nejbližší. Ve skupinách, které sdružují dobrovolníky, je nabízejí domovům pro seniory i zdravotníkům.

Roušky šijí i některé textilní firmy, jež nabídly svou kapacitu.


Roušky

  • Nechrání svého nositele před nákazou novým typem koronaviru, jsou však lepší než nezakrytá ústa a nos.
  • Zabrání nakaženým šířit virus do okolí.
  • Na ušití jedné roušky je podle základního návodu potřeba bavlněná látka o rozměrech 20 krát 20 centimetrů a čtyři provázky nebo tkalouny o délce 40 centimetrů nebo dva o dvojnásobné délce.
  • Návod na výrobu jednorázových roušek z papírových kapesníků: běžný papírový kapesníček složit do harmoniky a přicvaknout na koncích tkaloun sešívačkou.
  • Více o ochranných pomůckách například na chranimnejslabsi.cz

Základní zdroje informací:

Stránky Ministerstva zdravotnictví ČR o koronaviru
koronavirus.mzcr.cz

Stránky Ministerstva práce a sociálních věcí
mpsv.cz

Publikace Asistence lidem s disabilitou při katastrofách
mvcr.cz/soubor/asistence-lidem-s-disabilitou-pri-katastrofach.aspx

Poznámka: Text vznikl s použitím
ceskenoviny.cz/zpravy/tisice-lidi-siji-doma-rousky-pro-sebe-na-prodej-i-pro-nemocnice/1866977

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ