Nohama na zemi i v době koronaviru

Kde hledat informace?

Informace se sbíhají zejména na webu Ministerstva zdravotnictví ČR koronavirus.mzcr.cz, kde jsou přehledně rozděleny do jednotlivých sekcí. Nově je na těchto stránkách také okénko chatu, v němž odpovídá na jednoduché dotazy virtuální sestra Anežka (robot). Dalším doporučovaným zdrojem informací jsou stránky vlády a Státního zdravotního ústavu.

Informace lze rovněž čerpat z médií, například ČT1 a ČT24 má průběžný, aktuální a často poté i graficky zjednodušený a dobře pochopitelný informační servis i web (V záložce KORONAVIR a v pravém modrém rámečku jsou interaktivně zpracovaná různá témata, včetně návodu pro děti či vysvětlení některých mýtů a několika jednoduchých rad).

Teď má svou záložku či odkaz téměř každá autorita v zemi, včetně obce, městské části či města, ve kterém žijete, a patřičné informace svým zaměstnancům, klientům, zákazníkům či uživatelům zasílají všichni, kdo mohou. Vždy s praktickým dopadem daných opatření na tu kterou oblast či problematiku.

Kde informace nehledat?

V bulvárních médiích, poplašných zprávách a příbězích, v řetězových e-mailech, podezřelých skupinách na sociálních sítích, u namistrovaných známých, co zkoušejí obejít všechna pravidla a u pavlačových drben v čele s Kelišovou.

Nechci sedět u televize nebo ležet u počítače, můžu si o informace i zavolat?

Ano, ministerstvo zdravotnictví kvůli koronaviru zřídilo bezplatnou novou informační linku 1212. Na webu je seznam dalších možných telefonních kontaktů.

Proč nejsou k dispozici rady pro jednotlivé skupiny obyvatel nebo různě postižených lidí?

Protože teď je situace velice dynamická, jde spíše o krizové řízení, a tam není úplně čas patlat se s detaily, jakkoli na ně postupně dochází a za pochodu se řeší. Nařízení či doporučení platí pro všechny stejně, zvláštní servis je připraven zejména pro osamělé seniory, a to na různých regionálních či celostátních linkách.

Aktuální linky pomoci osamělým seniorům (zejména s nákupem či s léky) najdete na příslušných obecních webech nebo v infoservisu ČT24. Pro psychickou pomoc a podporu je možné využívat celostátní seniorské linky důvěry, jaké provozuje například Elpida či Život90. Neslyšící lidé mají nově zajištěny zprávy ve znakové řeči a na speciální internetové televizi.

Proč musím nosit roušku nebo mít šátkem či šálou zakrytý nos a pusu?

Protože je to ohleduplné vůči ostatním, zajistí se tak, že se navzájem nepoprskáme. 🙂 Každá ochrana je v tuto chvíli lepší než žádná. Většina obcí a měst už žádá své obyvatele, aby do veřejných prostor (lékárny, ordinace, obchody) bez ochrany nevstupovali, nezakrytě už nelze cestovat ve většině prostředků hromadné dopravy.

Takže teď nemůžu vystrčit nos? 🙂

Správně ne. 🙂 Ale omezení volného pohybu samozřejmě neznamená, že musíte být pouze doma (pokud nejste v karanténě nebo z uzavřených obcí), jen prostě o svých cestách a procházkách přemýšlejte, setkání Hujerů a klubu přátel školy odložte na neurčito a zbytečně se neshlukujte.

Jenže na mě už je toho moc. Je to rychlé, hodně se to mění, mám z toho divný pocit.

My taky. 🙂 Nebojte se od informací a médií na čas odstřihnout, získat trochu odstup a odpočinout si. To nejdůležitější se k vám stejně vždy nějak dostane a my si nebudeme brát osobně, když Inspirante vypnete a půjdete třeba paličkovat, spát, hrát Dostihy a sázky nebo koukat místo tiskovek na Poirota.

Potřebuju nutně nějaké dobré zprávy! 🙂

Aktuální situace spustila také velkou vlnu solidarity. Lidé si navzájem nabízejí výpomoc či asistenci, hlídání dětí či vyzvedávání nákupů, dobrovolníci se hlásí například Červenému kříži a lidé hromadně šijí roušky nebo si půjčují šicí stroje. Už se také schválilo použití léčivého přípravku Remdesivir pro nejvíce nemocné. Několik nakažených pacientů se v tuzemsku i vyléčilo!

Možná se dá tato doba a jisté zpomalení tepu obcí a měst využít k dlouho odkládaným činnostem – vysmejčit, dočíst knížku, doplést svetr, konečně si na drátě popovídat s tetou z pátého kolene a najít zapomenuté pantofle, pustit si rádio nebo se na divadelní představení podívat společně on-line, nalakovat třeba poličku nebo si doma zahrát na schovku.

Fakt z toho mám zkoušet vyšťourat i něco dobrého?

Copak byste od Inspirante čekali něco jiného? 🙂 Zásobujeme vás aktualitami z oboru, osobitými články a sloupky, a ani teď – z hygienických a preventivních důvodů – nebudeme trvat na každé hnidě. 🙂 My víme, že vy víte, jak to je. Časem se z tohoto kolotoče nějak všichni poučíme, vznikne řada nových postupů a už nás to tolik nezaskočí. A slovy klasika – i tohle jednou pomine.

Děkujeme všem, kteří si za současné situace ani nevydechnou, protože dělají, co mohou. Vážíme si těch, co dodržují patřičná opatření a nevystavují sebe ani ostatní zbytečnému riziku. Přejeme všem čtenářům co nejvíce klidu, vzájemné ohleduplnosti, nových indoor nápadů a pohody. Pokud vám můžeme být nějak nápomocní, dejte nám to vědět.

I z toho správného odstupu s obličejem zakrytým jak banditi jsme rádi, že vás máme.

Foto: Pixabay

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ