Vývoj plicních ventilátorů je hotov, hlásí iniciativa COVID19CZ s tím, že se teď začnou vyrábět první stovky kusů. Děje se tak dvanáct dní po ohlášení veřejné sbírky, v níž se za jediný den vybralo 15 milionů korun.

„Naši misi na záchranu lidských životů v projektu plicních ventilátorů považujeme za ukončenou. Na začátku jsme měli nápad, propojili jsme na tři desítky odborníků a přišli s návrhem dostupných plicních ventilátorů,“ popisuje Pavel Doležal ze startupu Keboola, který během posledních tří týdnů jako jeden z mnoha věnoval projektu většinu svého času bez nároku na odměnu.

Cílem projektu bylo zajistit lokální výrobu dostupných plicních ventilátorů pro české nemocnice, kterým by při velkém nárůstu pacientů těžce postižených koronavirem mohly tyto ventilátory chybět.

Dobrovolníci, tvoření zástupci desítek českých IT firem a dalších expertů, zároveň přístroje uvolňují jako open source, aby se k jejich výrobě mohli dostat i další zájemci po celém světě.

Projekt se dostává do další fáze

Další rozvoj projektu CoroVent teď přechází do rukou Českého vysokého učení technického, které v rámci své Fakulty biomedicínského inženýrství drželo nad výrobou přístroje odborný dohled.

Samotná výroba je plánována v třebíčské společnosti Dawell ze skupiny MICo. Ta se sice specializuje na vývoj a výrobu mobilních odporových a indukčních ohřevů, ale svoji výrobní linku dokázala rychle přizpůsobit i pro unikátní plicní ventilátor.

„Povedla se nám neskutečná věc. Ukázali jsme, co technologie, data, zkušenosti a nadšení lidí dokážou. Společně jsme vytvořili komunitní projekt, který díky zapojení know-how ČVUT a dalších šikovných českých hlav přišel s funkčním prototypem vlastního ventilátoru. Zajistili jsme pro něj nejen část financí na výrobu prvních 250 kusů, ale také složité dodávky a převozy dílů mezi pracovišti,“ popisuje Pavel Doležal.

„Průběžně firmě MICo předáváme všechny domluvené kontakty s dalšími zeměmi. Celý projekt má neuvěřitelnou sílu a při správném uchopení a spolupráci mezi ČVUT, MICo a s podporou státu se mohou vyrobit stovky tisíc kusů přístrojů v řádu týdnů. A to nejen u nás, ale po celém světě, všechny s českou vlajkou, hrdě hlásící, že tentokrát jsme to my, kdo zachraňuje svět,“ dodává Vojta Roček, spoluzakladatel startupu Stories.

Tým
Hlavní organizační tým projektu s Pavlem Doležalem a Vojtou Ročkem tvořil Tomáš Kapler, který stojí za samotnou myšlenkou tvorby ventilátorů. V projektu využil zkušenosti lidí z IT a technologických firem a stál za oslovením ČVUT.

Základem plicních ventilátorů, jejichž výroba je snadno realizovatelná ve velkých objemech z relativně běžně dostupných dílů, byl výzkum profesora Karla Roubíka a jeho kolegů Václava Orta a Šimona Walzela z Fakulty biomedicínského inženýrství. Expertiza pomohla podpořit také důvěru tvůrčího týmu v to, že přístroj bude možné certifikovat pro použití v nemocnicích.

Web: corovent.cz
Facebook: facebook.com/Covid19cz.cz/

Zdroj: https://www.czechcrunch.cz/2020/04/vyvoj-plicnich-ventilatoru-je-hotovy-hlasi-skupina-covid19cz-zacnou-se-vyrabet-prvni-stovky-kusu/

Foto: Pixabay

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!