Onkologicky nemocní, kteří nyní podstupují léčbu nebo se nacházejí v některém zlomovém období léčby a života s rakovinou, se nyní mohou ocitat v situacích, kdy nevědí na koho, jak a kdy se obracet. 

„Nebuďte na nemoc sami, hledejte ověřené informace, ptejte se a včas jednejte,“ vzkazují pracovníci spolku Amelie pacientům i jejich blízkým. 

Problémem bývá snížená imunita

Onkologicky nemocní patří mezi lidi se sníženou imunitou, ohrožené infekcí. 

Proto by měli stejně jako senioři zvýšeně dbát na všechny preventivní postupy proti infekci koronavirem. Používat roušku, dezinfekci a mýt si ruce, vyhýbat se možnému kontaktu s nemocnými a více lidmi, tedy i preventivně omezovat vycházení nebo cesty veřejnou dopravou.

Dále lze onkologicky nemocným doporučit:

  • Následujte lékařská doporučení a postupy.
  • Co lze odložit a nesouvisí přímo s léčbou, ponechte po dohodě s lékařem na později.
  • Pokud se děje něco mimo běžný rámec (např. změna zdravotního stavu nebo odmítnutí zákroku, který byl domluven), kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.
  • Ptejte se na běžné postupy kontaktů na zdravotnickém pracovišti (kdo, koho, kdy a jak kontaktuje), pokud k nim nedochází podle zvyklosti, nečekejte, buďte sami aktivní – volejte a pište.
  • Sami zbytečně nevytvářejte tlak na komunikaci se zdravotníky.
  • Se svou nejistotou pracujte a sdílejte ji s dalšími – rodinou, přáteli, psychology, sociálními pracovníky či v pacientských organizacích.
  • Pěstujte své fyzické i duševní zdraví a věnujte se tomu, co má smysl.

„Asi nejsložitější je nynější situace pro tři skupiny nemocných,“ říká Petra Kuntošová, sociální pracovnice Amelie. V prvé řadě pro ty, kdo teprve svou onkologickou léčbu začínají a nemají vybudované kontakty. Ti nemusí vědět kam a jak se obracet, případně nevědí, co je běžné a co ne. Dále je situace těžká pro ty, kdo už mají určitý odstup od léčby a mají se vracet do aktivního pracovního života, případně čekají na invalidní důchod. Ti se vracejí do nepřehledné situace, případně čekají na rozhodnutí, která se protahují. Ani jedna ze situací nepřispívá ke klidu. A pak jsou samozřejmě ohrožení ti, kdo se v souvislost s nastalou situací dostávají do vážných finančních obtíží, tam je třeba cílených postupů a velké aktivity. „Pro ty a nejen pro ně je zde Amelie, z.s. a další odborné služby, které se nyní poskytují i online nebo po telefonu a e-mailu,“ doplňuje Kuntošová.

Web: https://www.amelie-zs.cz/

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ