Kniha Holka ze sekáče je příběhem adoptované dívky

Není to holka, která prodává oblečení v second handu. Je to holka, kterou vlastní matka nechala v porodnici. Tereza Kratochvílová, autorka knihy Holka ze sekáče, vypráví příběh o tom, jaké je být adoptovaným dítětem, teenagerem bez biologických rodičů a dospělým, co se s tím vším musí nějak vyrovnat.

„Píšu o hledání vlastní identity a kořenů. O tom, že věci nejsou černobílý. Odkrývám prekérní situace, s nimiž se adoptovaní během života setkávají. Jsem sice holka z druhý ruky, ale taky originál a strůjce vlastního života,“ říká v anotaci dnes 26letá žena, která v knize na několika místech nechala promluvit i svou adoptivní matku Helenu.

I jí je také určeno věnování: „Věnováno mojí nejmilejší mamince, tatínkovi a celé naší rodině. Všem adoptovaným dětem a jejich rodičům.“

Děj knihy postupuje chronologicky, od konce 80. let až do současnosti. Jednotlivé kapitoly jsou uvozeny daty nebo událostmi z Terezina života.


Tereza Kratochvílová (26)

  • Youtuberka, influencerka, herečka.
  • Na střední škole vystudovala fotografii.
  • O tom, že je adoptovaná, se dozvěděla v sedmi letech.
  • V šestnácti se u ní objevila dědičná porucha.
  • Původní rodinu začala hledat až jako plnoletá.
  • Založila facebookovou skupinu, která sdružuje adoptované děti. Ty mohou sdílet své příběhy a zkušenosti, mladí adoptovaní se setkávají i osobně.
  • Skupina Adopci zdar: facebook.com/adopcizdar/

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ