Jak Česko dodržuje práva postižených? To řeknou zprávy pro Výbor OSN

Lidé s postižením mohou podle zástupkyně veřejného ochránce práv Moniky Šimůnkové pro Výbor OSN sepsat svoji vlastní zprávu o dodržování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

Svou zprávu o plnění Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením výboru posílá Česká republika a také ombudsman. Ten tímto úkolem pověřil svoji zástupkyni Moniku Šimůnkovou.

„Přestože se nyní všichni musíme potýkat s nelehkou situací, chtěla bych požádat veřejnost o spolupráci a sdílení poznatků a problémů z různých oblastí života, se kterými se lidé s postižením musí potýkat. Tyto poznatky využiji pro přípravu zprávy pro Výbor. I když sama monitoruji, jak jsou práva lidí s postižením dodržována, provádím výzkumná šetření nebo navštěvuji zařízení, kde lidé s postižením žijí, jsou pro mě tyto poznatky velmi cenné,“ vysvětluje Monika Šimůnková.

„Chci také požádat, aby sami lidé s postižením zaslali Výboru OSN tzv. alternativní zprávu. Je velmi důležité, aby měl Výbor informace nejen od státu, ale i z jiných zdrojů. Stát se ve své zprávě totiž nemusí věnovat všemu nebo něco nemusí považovat za problém. Proto je vhodné, když se do informování Výboru zapojí také veřejnost a sami lidé s postižením. Výbor formuluje doporučení pro stát, která by měla vést ke zlepšení situace, také na základě těchto alternativních zpráv,“ dodala Šimůnková.


Zpráva o dodržování Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením

  • Svou zprávu Výboru OSN posílá Česká republika i ombudsman. 
  • Odevzdána měla být 17. dubna, nyní se termín posunul na neurčito.
  • Zpráva popisuje, jaké kroky země učinila, aby lidé s postižením mohli žít rovnoprávně s ostatními. 

Návod, jak psát alternativní zprávu:
ochrance.cz/fileadmin/user_upload/CRPD/Aktuality-prilohy/Alternativni___zpra__va_pro_Vy__bor_OSN_-_CRPD_-_leta__k.pdf

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením:
vlada.cz/cz/ppov/vvzpo/dokumenty/umluva-o-pravech-osob-se-zdravotnim-postizenim–70247/

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ