Češi by navzdory koronaviru pomohli zdravotně postiženým v tísni

Většina Čechů má pochopení pro nesnáze, které zdravotnická krize způsobila zdravotně postiženým, a to zejména těm se zrakovým handicapem.

Ukázala to studie, kterou na přelomu dubna a května provedla společnost NMS Market Research. 53 % respondentů souhlasí s tím, že by lidé se zdravotním postižením měli mít prioritu při distribuci ochranných prostředků a poskytování veřejných služeb. Pouze 7 % dotázaných nepovažuje taková opatření za nezbytná.

Průzkum byl provedený jménem společnosti OrCam Technologies, což je výrobce nejmodernější nositelné asistenční technologie pro lidi se zrakovým postižením.

Průkopnické zařízení OrCam MyEye 2 řízené umělou inteligencí se magneticky připojuje na rám brýlí a pomáhá zrakově postiženým lépe vnímat vizuální stránku okolního světa.

OrCam MyEye 2, lehké zařízení o váze 22,5 gramu, je velké asi jako prst. Okamžitě umí přečíst tištěný text z jakéhokoli povrchu či z obrazovky. Dokáže si zapamatovat tváře a oznamovat jejich přiřazená jména, identifikuje bankovky, barvy a produkty na základě čárových kódů. Průkopnická technologie diskrétně sděluje vizuální informace hlasovým hands-free výstupem, bez nutnosti smartphonu nebo Wi-fi připojení, a tak zajišťuje zvukovou komunikaci v reálném čase a data zachovává v soukromí.

Podle dalších výsledků průzkumu si tři z pěti Čechů myslí, že krizi měli zrakově handicapovaní trávit ve společnosti vidoucích členů rodiny nebo přátel. Třetina si myslí, že měli zůstat doma, i když žijí sami, a 6 procent by doporučilo nevidomým pobývat ve zdravotnickém zařízení nebo v jiné skupinové izolaci.

„To, že by 88 % dotázaných pomohlo zrakově postiženým osobám i navzdory viru, je skvělá zpráva. Pouze tři procenta respondentů by pomoc rozhodně nenabídla kvůli strachu z nemoci covid-19,“ říká Irie Melzer, Director of Business Development pro střední a východní Evropu ze společnosti OrCam Technologies. „Potvrdila se velká míra solidarity, která v České republice převládá. Země má také vysoce rozvinutý systém podpory osob se zdravotním postižením.“

Osobní ukázku OrCam MyEye 2 si lze domluvit se společností Sagitta, distributorem zařízení v České republice.

Zdroj: OrCam Technologies

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!