Když už se i mí blízcí začali pídit po tom, co stálo za vznikem myšlenky uspořádat Puntíkový den, naznala jsem, že je na čase podělit se s vámi o příběh jeho vzniku.

Už několik let sleduji mediální přešlapy našich televizních stanic a člověku občas lezou oči z důlků a derou se do nich slzy, když vidí a slyší, jak moderátor či reportér uvádí miliony lidí v omyl tím, že o lupénce hovoří jako o nakažlivé kožní chorobě. Rovněž jsem měla možnost vidět, jak v zábavném pořadu popisuje host své neblahé zkušenosti z hodin plavání a následný odpor k němu z důvodu, že kolem něj plavou kusy trenéra, který trpí lupénkou.

Seděla jsem v křesle jako opařená a nechápala, čemu se přítomné publikum tak srdečně směje. Pár let zpátky byla dokonce lupénka označena za infekční onemocnění v jedné vědomostní soutěži. A co je na tom všem nejhorší? Pacientská organizace SPAE si samozřejmě nenechala tyto výroky líbit a poslala stížnosti Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Závěr však byl takový, že se v archivu vysílání redaktorčina slova v reportáži předabovala, takže místo původního výroku „Pan Horvát se nakazil lupénkou“ zněla věta po úpravě „Pan Horvát onemocněl lupénkou“, a tím byl problém ze strany televize vyřešen.

Odpověď na stížnost ohledně dělání si nemístné legrace z pacientů byla ještě zajímavější. Údajně se nic nestalo a nikdo se ničím neprohřešil, šlo totiž o zábavný pořad. Nevím jak ostatním, ale minimálně pacientům do smíchu moc nebylo. Advent byl tou dobou v plném proudu, zbývalo pár dnů do Vánoc a já stále přemýšlela, jak co nejefektivněji a bez zbytečných nákladů informovat veřejnost o skutečnosti, že tu máme pacienty s lupénkou, která rozhodně není infekční. Jak by řekl můj tříletý syn, vyznavač Krysáků a milovník potkana Edy: „Máme tu problém, pánové!“ Ten můj se naštěstí vyřešil záhy. Kouzlo Štědrého večera a zcela nevinný dárek v podobě funkčního trika s puntíky stály u zrodu této myšlenky. Zázraky se prostě dějí, to už mi nikdo nevymluví. 

Budu velice ráda, když do toho půjdete 29. října s námi a oblečete si cokoli s puntíky, čímž dáte okolí najevo, že máte povědomí o lupénce a její neinfekčnosti a lidé s tímto onemocněním vám nejsou lhostejní. Přidejte se k nám na facebook.com/puntikovyden, sdílejte, lajkute a šiřte info dál, protože letos jsou prý puntíky v módě.

Vaše Sestra v akci spolku Revenium a členka výboru SPAE

Gábina Doleželová

Puntíkový den

Fotografie od uživatele Tofros.com ze služby Pexels

Gabriela Doleželová

Gabriela Doleželová

Jsem zdravotní sestrou v neustálé akci. Sama nejsem pacientkou, nýbrž rodinným příslušníkem pacientů a pomáhám lupénkářům prostřednictvím pacientských organizací nebo v rámci vzdělávacích akcí pro odbornou i laickou veřejnost. Svěřené úkoly se snažím plnit do puntíku (Puntíkový den), šlapu do pedálů a ráda si poskočím (instruktor spinningu a jumpingu). Baví mě práce s dětmi, a to nejen těmi mými.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!