Byla představena analýza přístupnosti webů státních orgánů

Na tiskové konferenci INSPO byla představena analýza společnosti NEWTON Technologies o přístupnosti vybraných webů pro osoby se sluchovým postižením. Podle závěrů této analýzy titulkuje obsah pouze 19 % stránek se zvukovým nebo vizuálním obsahem. Největší titulkovanost vykazují weby politických stran a hnutí.

Analýza byla zpracována v srpnu letošního roku pro potřeby konference INSPO konané 2. září 2020 v Praze a věnuje se převážně těm webovým stránkám, na které se bude od 23. září vztahovat zákon o přístupnosti (99/2019 Sb.), tedy o weby státní správy. Do analýzy však byly zahrnuty i další stránky, a to neziskových organizací a politických stran a hnutí.

Analyzováno bylo celkem 562 webových stránek, které podle autorů sice nepokrývají všechny weby státní správy, jde nicméně o reprezentativní vzorek. V analýze se konkrétně objevily stránky ministerstev a jejich organizací, ústředních státních institucí, státních podniků, krajských úřadů, Úřadu Hlavního města Prahy, pražských a brněnských městských částí, statutárních měst a vysokých škol.

Podle závěrů analýzy se vizuální či zvukový obsah objevuje na 75 % sledovaných stránek, přičemž jen 19 % z nich obsahuje titulky k tomuto obsahu. Více než na vlastních webových stránkách zveřejňují organizace zvukový či vizuální obsah na sociálních sítích, na které se ovšem zákon nevztahuje. Tam paradoxně dochází k častějšímu titulkování než na vlastních webech (15 % proti 16 %).

Ze sledovaných kategorií státních institucí titulkují nejvíce vysoké školy (19 %) a nejméně samospráva (16 %). Procentuálně je předčí jak neziskové organizace (20 %), tak politické strany a hnutí a jejich lídři (48 %).

Samotné politické strany a hnutí titulkují ještě častěji, a to v 64 % případů. Následují je státní podniky (50 %), státní instituce (43 %), pražské městské části (32 %), lídři politických stran (32 %), ministerstva (29 %), neziskové organizace (20 %), vysoké školy (19 %), statutární města (15 %), krajské úřady a Úřad Hlavního města Prahy (15 %) a ministerské organizace (13 %). Nejhorší skóre mají brněnské městské části, a to 0 %, jak je uvedeno níže v grafu.

zdroj: NEWTON Technologies, a.s. a INSPO

Partneři konference

Generálním partnerem konference INSPO je již sedmým rokem Nadace Vodafone. Partnery INSPO 2020 jsou Autocont, ČSOB, Microsoft a Teiresiás, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. V tomto online magazínu si čtenáři budou moci přečíst podrobnosti o všech zajímavých inovacích, aplikacích, technologiích a projektech, které se na INSPu představí. Konferenci pořádá BMI sdružení, z.s., s pomocí spolku Křižovatka.cz.

O konferenci INSPO

Už dvě desetiletí informuje o nejnovějších pomůckách, aplikacích a službách, které usnadňují život osobám s různým zdravotním postižením. I díky ní tak dnes mnoho lidí využívá technologie, jež jsme si na začátku tisíciletí nedovedli ani představit.

Web: http://www.inspo.cz/

Facebook: https://m.facebook.com/inspo.cz/

Foto: autorka

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!