Zvažujete podání žádosti o invalidní důchod k České správě sociálního zabezpečení? Nevíte, jak proces žádosti o něj funguje? Nevíte, zda máte nárok si zažádat? Pokusíme se vám odpovědět v našem dalším článku.

Kdo má na přiznání invalidního důchodu nárok?

O přiznání invalidního důchodu si můžete zažádat, pokud u vás dojde k poklesu pracovního výkonu minimálně o 35 % a tento stav trvá nejméně rok. Je vhodné nejprve oslovit svého praktického lékaře, který s vámi zdravotní stav zkonzultuje. V procesu žádosti o invalidní důchod bude praktický lékař právě také osloven, aby se k vašemu zdravotnímu stavu vyjádřil. Proto je dobré si s ním promluvit o svých záměrech, pokud s touto možností sám nepřijde. Je vhodné u něj shromáždit všechny dostupné dokumenty potvrzující váš zdravotní stav, měly by být co nejaktuálnější. Přiznání invalidního důchodu vyžaduje také splnění dalších podmínek, zejména stanovené doby pojištění v České republice. Více informací najdete na stránkách ČSSZ v sekci „životní situace – důchody – invalidní důchod“, případně souhrnně v pdf letáku, který je k dispozici na téže stránce dole po zadání vyhledávání „jak žádat o invalidní důchod“.

Proces žádosti o invalidní důchod

S ohledem na vlastní zkušenosti víme, že celý proces žádosti o invalidní důchod je zdlouhavý a nepříjemný. Obrňte se proto trpělivostí a pevnými nervy. Trvá několik měsíců a promítá se do něj individuální přístup zaměstnanců státní správy. 

Nejprve je třeba zajít osobně na Okresní správu sociálního zabezpečení (podle místa trvalého bydliště), kde podáte na příslušném formuláři žádost o přiznání invalidního důchodu. Tím odstartujete koloběh posloupných kroků, na nichž se budete muset často sami aktivně podílet. OSSZ přijme žádost ke zpracování a do 30 dnů by vám měla zaslat dokumenty, jež slouží jako podklady pro žádost a vyplňujete je vy i váš ošetřující lékař. 

Po vyplnění podkladů vrátíte dokumenty na OSSZ. Ta určí posudkového lékaře, který na základě dodaných dokumentů stanoví, zda máte na invalidní důchod nárok. Posudkový lékař vás může pozvat na osobní schůzku a váš zdravotní stav na místě konfrontovat. V praxi to nefunguje tak, že určitý druh postižení či zdravotního omezení posuzuje lékař s danou specializací. Proto se může stát, že například gynekolog bude posuzovat, do jaké míry slyšíte nebo vidíte. Posudkový lékař vydá posudek o invaliditě a postoupí ho na Českou správu sociálního zabezpečení, jež rozhodne o vašem nároku na přiznání invalidního důchodu. 

Máte nárok se odvolat

V případě, že s rozhodnutím nesouhlasíte, máte právo se proti němu odvolat. Vždy je třeba počkat až na konečnou zprávu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jestliže jste přesvědčeni, že právo je na vaší straně, odvolání podejte. Proces odvolání má několik stupňů a vy můžete dojít až k tomu nejvyššímu, kterým je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jsou známy samozřejmě případy, kdy lidé raději celý proces vzdali, než aby se k příslušným orgánům odvolali.

Přejeme vám, aby proces žádosti o invalidní důchod probíhal rychle a bez větších problémů. Kdybyste si s čímkoliv nevěděli rady, určitě se na nás můžete obrátit.

V seriálu také vyšlo:

https://www.inspirante.cz/index.php/2020/10/07/invalidita-neni-prekazkou-pro-vase-podnikani/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/09/23/jake-kanaly-je-vhodne-vyuzit-pri-hledani-prace/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/09/03/jak-mluvit-o-zdravotnim-postizeni-pri-pohovoru/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/08/20/brigada-jako-vstupenka-na-trh-prace/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/08/05/invalidni-duchod-a-rodicovska-dovolena/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/07/20/dovolena-a-pracovni-neschopnost/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/07/08/pracovni-neschopnost-a-invalidita/
https://www.inspirante.cz/index.php/2020/06/19/soubeh-invalidniho-duchodu-a-pracovniho-uplatneni/

Foto: Pixabay

Tereza Jurásková Moravová

Tereza Jurásková Moravová

Tereza Jurásková Moravová se dlouhodobě věnuje problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Absolventka speciální pedagogiky pracuje pátým rokem v oddělení náboru nových zaměstnanců do firmy, proto je pro ni pracovní uplatnění lidí denním chlebem. Sama má získané zdravotní postižení.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!