Oblečme si puntíky a zbavme lidi předsudků

Nikdo s psoriázou nebo psoriatickou artritidou by neměl zůstat se svými starostmi sám. Proto se zapsaný spolek Revenium rozhodl uspořádat u příležitosti Světového dne psoriázy (WPD), který v letošním roce připadá na čtvrtek 29. října, Puntíkový den. 

„Budeme velice rádi, když se k nám přidáte a společně podpoříme pacienty s lupénkou tím, že si na sebe v tento den vezmeme oblečení či doplňky s puntíky. Dáme tak svému okolí najevo, že jsou nám známa základní fakta o lupénce a tito lidé nám nejsou lhostejní,“ uvádí organizátorka akce, zdravotní sestra a členka výboru SPAE Gabriela Doleželová. Pracuje jako zdravotní sestra v Nemocnici Jihlava, v Domě zdraví ve Velkém Meziříčí má na starosti zprostředkování služeb Českomoravské domácí péče a zároveň je sestrou na telefonu neboli Sestrou v akci právě pro pacienty s lupénkou.

Cílem akce je informovat veřejnost o povaze tohoto chronického zánětlivého autoimunitního onemocnění celého organismu, jehož projevy jsou viditelné na kůži, ale kromě ní postihuje i nehty a klouby (psoriatická nemoc). Velice důležité je, aby veřejnost věděla, že lupénka NENÍ INFEKČNÍ, lze ji léčit, ale zatím bohužel ne zcela vyléčit. 

„Už několik let sleduji mediální přešlapy a člověku občas lezou oči z důlků, když vidí a slyší, jak redaktor uvádí miliony lidí v omyl tím, že o lupénce hovoří jako o nakažlivé kožní chorobě. Rovněž jsem měla možnost vidět, jak v zábavném pořadu popisuje host své neblahé zkušenosti z hodin plavání a následný odpor k němu z důvodu, že kolem něj plavou kusy trenéra, který trpí lupénkou,“ vysvětluje Doleželová, proč se rozhodla pro akci, která se kvůli koronakrizi dostává především do online prostoru. 

Puntíkové outfity pravděpodobně nebudou moci lidé předvést někde v terénu, každopádně i fotografie z domu bude dostatečným důkazem o účasti na Puntíkovém dni. Puntíky letos zkrátka budou, ať se děje, co se děje! Ještě před všemi vládními opatřeními se stihl obléct do puntíků například celý Taneční orchestr ZUŠ Velké Meziříčí a nahrát skladbu pro Puntíkový den. Video uvidí veřejnost právě 29. října 2020. K Puntíkovému dni se již dnes přihlásila například legendární figurka Igráček a také MYJÓMI – družstvo invalidů, které připravilo speciální „betelný“ puntíkový šátek.

„V současné době mám přislíbenou spolupráci různých zdravotnických zařízení, nemocnic, lázní, neziskových a pacientských organizací, firem. Samozřejmě se k Puntíkům připojují i zahraniční pacientské organizace sdružující psoriatiky,“ dodává Doleželová.

Budeme velice rádi, když do toho půjdete 29. října s námi a oblečete si cokoli s puntíky, čímž dáte okolí najevo, že máte povědomí o lupénce a její neinfekčnosti a lidé s tímto onemocněním vám nejsou lhostejní.

Vzhledem k momentální situaci je akce vymyšlena tak, že není nutné se někde scházet, cokoli kupovat nebo někam posílat peníze. Rovněž jsme se snažili podmínky účasti na této akci nastavit tak, aby je mohly splnit i osoby, u kterých se vyžaduje v jejich zaměstnání jistý dresscode, což se samozřejmě týká i zdravotníků. 

„Zkrátka jde jen o to si na sebe v daný den obléct cokoli s puntíky a dát tím okolí najevo, že jsou nám známa základní fakta o lupénce. Více informací naleznete v přiložených letáčcích,“ doplňuje předsedkyně představenstva neziskové organizace Revenium Hana Potměšilová.

Více informací najdete
na stránce www.puntikovyden.cz a www.polkadotday.com

na našem facebook.com/puntikovyden
v Události facebook.com/events/709528076269918/
na www.revenium.cz v sekci projekty,
na www.Inspirante.cz pod heslem Puntíkový den

Kontakty: 
Gabriela Doleželová,
gabriela.dolezelova@revenium.cz

Fota: Gustav Zámečník a archiv Puntíkového dne, Revenia

Puntíkový den
Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ