Nevyžádaná pomoc může být pro mnoho lidí otravná, například pro vozíčkáře, které se snaží náhodní kolemjdoucí odvézt někam, kam vůbec nemíří. Své o tom ví Sarah Watersová z Velké Británie, jež si preventivně na řídítka natáhla návlek s hroty.

O případu informoval bulvární deník Metro. Sedmačtyřicetiletá obyvatelka Birminghamu na severu Anglie, která má hypermobilní syndrom, kvůli němuž se potýká s lámavostí kloubů, si kvůli jednomu takovému „dobrodinci“ přivodila v listopadu minulého roku úraz.

„Když jsem tlačila kola, někdo do mě strčil, ruka mi zajela mezi brzdy a skřípla jsem si palec,“ popisuje jednu z nehod žena, jež pracuje ve veřejném zdravotnictví. Kvůli neznalému člověku si zlomila klouby i na prstech.

Nápad s hroty však nepochází z její hlavy – inspiroval ji vozíčkář, který návleky s hroty prodává na internetu. Podle Watersové není účelem přehnané snaživce zranit, nýbrž ji ochránit před jejich neuvážlivostí. Hroty přinesly své ovoce – vozíku se dotýká mnohem méně lidí než předtím.

Deník hovořil i s dalšími lidmi užívajícími tyto hroty. Mik Scarlet, který je expertem na inkluzi a návleky s hroty dříve také používal, říká, že nejdůležitější je zeptat se vozíčkářů a respektovat jejich odpověď. „Občas zoufale potřebujeme pomoc, takže nám můžete zachránit život. Jindy se nám nic neděje, takže nás nechte být a těšte se myšlenkou, že jste někomu nabídli pomoc, což je dobrý skutek.“

 

Foto: Pixabay

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ