O ochrannou masku z ČVUT je velký zájem

Organizace a firmy z 25 zemí si stáhly data k tisku respirátoru, který vyvinuli na pražském Českém vysokém učení technickém.

Šest desítek organizací, které vlastní speciální 3D tiskárny HP Multi Jet Fusion, si již stáhlo data k tisku ochranné polomasky CIIRC RP95-3D.

Data dal k dispozici Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, který je součástí ČVUT, ve spolupráci se start‑up společností ČVUT TRIX Connections.

Nejvíce stažení bylo z USA, Německa, Portugalska, Nizozemska, ale i z Mexika, Nového Zélandu nebo ze Spojených arabských emirátů. 

Zájemci o ochrannou masku dostanou společně s daty instrukce jak k tisku, tak k sestavení masky, která se skládá z několika součástí. Na 3D tiskárně se vyrábí tělo masky, nástavec se závitem pro připevnění filtru a další drobné součásti včetně výdechové klapky. Silikonové těsnění a membrána do výdechového ventilu se pro změnu vyrábějí litím silikonu do formy. I tu si zájemci o výrobu vlastní masky mohou stáhnout a vyrobit podle návodu. Součástí informačního balíčku je i popis pásek k upevnění masky na hlavu. Samozřejmostí je i specifikace použitého materiálu a doporučení týkající se filtru.

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ