OrCam MyEye 2 pomůže zrakově postiženým v ochraně před koronavirem

Výrobce zařízení pro zrakově postižené OrCam Technologies dá prostřednictvím soutěže na Facebooku k dispozici čtyři zařízení OrCam MyEye 2. Tři budou zapůjčena po dobu 30 dní, čtvrté získá výherce.

Přístroj OrCam MyEye 2 – kamera, která se připevní k jakékoli brýlové obrubě – je založený na umělé inteligenci a v Česku se prodává za 130 tisíc korun.

Co vše zařízení umí? 

Přístroj vybavený chytrou kamerou a malým reproduktorem je velký jako lidský prst. 

V reálném čase přečte tištěný či digitální text z jakéhokoliv povrchu, pamatuje si obličeje a k nim přiřazená jména, rozpoznává bankovky, barvy i výrobky na základě čárového kódu. 

OrCam MyEye 2 lze ovládat hlasem a nositeli našeptává informace přímo do ucha. Zrakově postižený tedy pro čtení textů nemusí používat telefon ani nepotřebuje připojení k wi-fi, což přispívá k ochraně osobních údajů uživatele.

Prodloužení zápůjčky

Tyto schopnosti přístroje přinášejí zrakově postiženým velkou míru nezávislosti, což je mimořádně důležité právě v této náročné době. 

Proto OrCam Technologies také prodloužila zápůjčku OrCam MyEye 2, která byla pětici zrakově postižených umožněna v rámci lékařského výzkumného projektu prováděného v Praze. Ačkoliv měla být první část studie ukončena v první polovině března, nemusí zapůjčené zařízení současní uživatelé zatím vracet.

„Člověk se zrakovým postižením například nezaznamená ceduli na dveřích oznamující dočasné uzavření instituce či zařízení. OrCam MyEye 2 takový text rozpozná a okamžitě jej svému nositeli přečte. Na rozdíl od čtecí aplikace v telefonu nemusí jeho uživatel brát do ruky mobil a případně se dotýkat plochy, na které je text zaznamenán, což snižuje riziko nákazy koronavirem,“ vysvětluje Irie Meltzer, Director of Business Development pro střední a východní Evropu v OrCam Technologies. „Naší misí je zvyšovat nezávislost a celkovou kvalitu života zrakově postižených. Což je nyní o to významnější vzhledem k současným závažným zdravotním okolnostem.“

Lékařská studie ověřuje užívání v běžném životě

„Účelem studie prováděné u vybrané skupiny pacientů s onemocněním centrální oblasti sítnice a s velmi specifickou zrakovou ostrostí je ověřit si možnosti využívání zařízení v každodenním životě, ať již v domácnosti, v práci či nákupech, a zjistit, jak ovlivní kvalitu života pacientů,“ říká Zora Dubská z Oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a dodává: „Díky společnosti OrCam Technologies máme možnost nabídnout pacientům špičkové technologické řešení.“

OrCam Technologies by ráda touto cestou pozvala všechny nevidomé a zrakově postižené k účasti na soutěži, která bude probíhat prostřednictvím facebookové stránky OrCam v období od 4. do 31. května 2020. Díky tomu si budou moci v praxi vyzkoušet, jak zařízení funguje a co jim tato nejpokročilejší asistenční technologie může nabídnout.


OrCam MyEye 2 

  • Je lehká, chytrá kamera, která se připevní k jakékoli brýlové obrubě. 
  • Díky technologii AI okamžitě a diskrétně čte tištěný a digitální text nahlas z jakéhokoli povrchu, rozpoznává tváře, produkty, bankovky a další, vše v reálném čase. 
  • Je navržena pro všechny věkové kategorie, lze ji použít pro zrakově postižené ze všech kategorií ztráty zraku a nevyžaduje připojení k internetu.
  • Pomáhá nevidomým a slabozrakým lidem úspěšně studovat, pracovat a vykonávat každodenní činnosti. 
  • Web: www.orcam.com 

SOUTĚŽ

Prostřednictvím soutěže, která bude probíhat od 4. do 31. května 2020 na Facebooku, dá společnost OrCam Technologies českým zrakově postiženým k dispozici čtyři zařízení OrCam MyEye 2. Tři z nich budou zapůjčeny po dobu 30 dní, čtvrté bude výherci darováno.

Facebook: https://www.facebook.com/OrCamTech/

Foto: OrCam.com

Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!