Od září roušky povinně v uzavřených prostorách. Výjimky budou platit jen pro některé postižené.

V České republice nastane od 1. září opět povinnost mít v uzavřených prostorách zakrytá ústa a nos. Zároveň zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví seznam výjimek z tohoto pravidla. Na tiskové konferenci to sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO).

Staronové opatření nosit ústenky v uzavřených prostorách bylo v plánu delší dobu, a to v souvislosti s očekávanou druhou vlnou viru covid-19. Podle serveru Worldometer je ke dni 19. srpna 2020 v Česku 4936 aktivních případů tohoto koronaviru neboli nemocných (Ministerstvo zdravotnictví uvádí o dva aktivní případy méně).

„Povinnost nosit roušku je v mnoha zemích standardem. Česká republika je tedy v tomto směru anomálií,“ sdělil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vojtěch.

Za vnitřní prostory budou považovány prodejní místa včetně zařízení stravovacích, kadeřnických či kosmetických služeb a pošt. Nařízení se dotkne i školních tříd a provozoven kulturních akcí.

Novinkou je ovšem povinnost mít zakrytý nos a ústa ve všech zdravotnických zařízeních včetně lékáren. Dosud bylo na uvážení jednotlivých krajů, zda nařídí ústenky všem návštěvníkům v prodejnách léků.

Roušky budou opět vyžadovány v prostředcích městské hromadné dopravy a taxislužeb, při konzumaci potravin či nápojů si však cestující budou moci roušku sundat.

Výjimky z nošení ústenek budou mít děti do dvou let, osoby s poruchou intelektu, případně s poruchou kognitivních schopností a podobně, jak bylo oznámeno na tiskové konferenci. Mimořádné opatření zveřejněné na webu Ministerstva zdravotnictví doslova uvádí, že výjimka se bude týkat osob „s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu“.

Veškeré podrobnosti ohledně nového nařízení lze nalézt na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví nebo na infolince 224 972 222, která je v provozu každý všední den od 9 do 17 hodin.

Foto: Pixabay

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!