Brněnskému týmu „držel palce“ i Messi

Na Bučovice Blind Football Cup se od roku 2013 sjíždějí nejlepší týmy zrakově postižených sportovců z Evropy i ze zámoří.

Letos, tedy o víkendu 25. až 27. září, byl v důsledku pandemie počet zahraničních účastníků nižší než obvykle, přesto byl turnaj opět jedinečným zážitkem. Fotbal pro nevidomé se hraje s chrastícím míčem, který hráči vedou a dokážou vypálit na branku s neuvěřitelnou jistotou. Zlatou sošku fotbalisty si odvezl vítězný klub Pirsos Thessaloniki z Řecka a druhý byl tým Francie do 23 let. Pořádající Avoy MU Brno skončil třetí.

Brněnští borci se přitom mohli těšit z podpory globální fotbalové hvězdy Lionela Messiho. Hráč Avoy MU Brno Ondřej Gottlieb je totiž členem OrCam Dream Teamu, který výjimečný argentinský fotbalista sestavil z inspirativních osobností se zrakovým postižením z celého světa v rámci kampaně společnosti OrCam Technologies. Gottlieb proto obdržel unikátní pomůcku OrCam MyEye, která pomocí umělé inteligence předčítá tištěné texty, poznává barvy a bankovky, pamatuje si obličeje či na základě čárových kódů výrobky všeho druhu. S ohledem na pandemii ji sice nemohl převzít z rukou samotného Messiho, což však nijak nezkalilo radost jeho ani spoluhráčů z týmu Avoy MU Brno, který společnost OrCam Technologies také podporuje.

Zdroj: wsczech.cz

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ