Klidné bezbariérové místo s domácí atmosférou uprostřed přírody. I tak by se dal popsat první dětský hospic Dům pro Julii, který byl uveden do provozu v srpnu letošního roku.

Propracovanou budovu obklopenou zelení najdete v brněnském areálu Domova pro seniory na brněnské Kociánce.  Tento jedinečný hospic nabízí široké spektrum služeb a patří mezi průkopníky dětské paliativní péče v Česku. Samotnou výstavbu na svém pozemku zajistilo město Brno a byla spolufinancována prostřednictvím evropských projektů a dotací.

O fungování hospice se stará nezisková organizace Dům pro Julii, která se od roku 2020 věnuje terénním službám přímo v rodinách klientů.

Název hospice

První dětský hospic je pojmenován podle půlroční Julinky, která před 15 lety zemřela v důsledku pneumokokové infekce. „I špatné konce se dají přetavit do dobrých úmyslů. Jako mámu mě těší, že odkaz mé dcery žije dál,“ uvedla Petra Trnková, máma Julinky.

Celý příběh Julinky si můžete přečíst ZDE.

Specifika dětské paliativní péče

Nevyléčitelně nemocným dětem a mládeži se paliativní péče věnuje již od samotného stanovení diagnózy, čímž se výrazně liší od paliativy dospělých. Její potřeba se tak nepočítá na dny či měsíce, ale na roky.

Efektivní paliativní péče vyžaduje široký multidisciplinární přístup, který zahrnuje rodinu dítěte a další institucionální a terénní služby. Jde o komplexní zdravotní, terapeutickou, sociální, psychoterapeutickou a duchovní pomoc pro pacienta i jeho blízké.

Služby hospice

Dětský hospic poskytne hned několik důležitých služeb, které pomohou dětem i jejich rodině. „V srpnu spustíme pobytové odlehčovací služby ve čtyřech pokojích, následně budeme kapacitu zvyšovat. Připravujeme ambulanci paliativní medicíny a unikátní hospicové pobyty pro možnost prožití závěrečné fáze onemocnění dítěte,“ nastínila ředitelka Radka Vernerová.

Dům pro Julii je tak místem, kde si rodiny pečující o vážně nemocné děti mohou odpočinout, nabrat síly a naučit se, jak o dítě pečovat v domácím prostředí, nebo společně prožít terminální stadium nemoci.

Posláním hospice je zajistit dětem, dospívajícím a mladým dospělým ve věku od jednoho roku do šestadvaceti let s život limitujícím nebo život ohrožujícím onemocněním laskavou a odbornou péči zaměřenou na kvalitu života. Služba je určena pro občany celé republiky.

Vysoce individualizovaná péče

Pečovatelé/pečovatelky a zdravotní sestry ve spolupráci s lékařem zajišťují komplexní péči, a to v režimu jedna pečující osoba Domu pro Julii pro jednoho klienta. 

Péče je přizpůsobena individuálním potřebám klientů s ohledem na jejich zdravotní stav. S respektem, úctou a odbornou zkušeností zde pomáhají s osobní hygienou, při podávání stravy i s poskytováním vzdělávacích a aktivizačních činností. Součástí služby je také zdravotní péče. 

Cíle a principy sociální služby

  • odlehčit rodině při každodenní vyčerpávající péči
  • minimalizovat dopad vážného onemocnění na rodinu klienta
  • předcházet sociální izolaci dětí a mladých lidí s život limitujícím či ohrožujícím onemocněním i jejich rodin
  • udržovat a podporovat psychomotorické schopnosti a dovednosti klientů
  • nabízet klientům vhodné aktivizační činnostirelaxační aktivity
  • uplatňovat vstřícný, nehodnotící, empatický a individuální přístup k potřebám klientů a jejich rodin

Budova hospice

Architektonický návrh hospice v sobě spojuje vysoké nároky zdravotnického zařízení, zázemí pro rodiče, prostoru pro trávení volného času, místnosti na terapie i administrativního zázemí samotné organizace.

„Kromě zjevných nároků, které musí hospic splňovat, ať už se jedná o bezbariérovost, či zdravotnická specifika, bylo pro nás při navrhování domu důležité přinést do něj vnitřní klid, vyrovnanost a pokoru. Dům by měl sloužit jako útočiště, místo pro prožití těch nejtěžších chvil i pro nalezení klidu a vyrovnání se s osudem. Prostor pro úlevu, vzájemnou podporu i samotu, když ji nejvíc potřebujete, ale také jako místo pro chvíle normálního žití a radostného setkávání. Je citlivě zasazený do terénu s orientací do centrálního atria s původními, zachovanými vzrostlými stromy,“ uvedl Tomáš Págo ze studia Čtyřstěn, které stojí za architektonickým návrhem celé budovy.

Vše je vybráno tak, aby doplňovalo místního genia loci a zároveň zachovávalo maximální funkčnost.

Jednotlivé části budovy

Dům pro Julii tvoří tři podlaží, ve kterých najdete:

  • Osm odlehčovacích pokojů.
  • Dva hospicové pokoje, kde mohou být celé rodiny s dítětem v terminálním stádiu nemoci.
  • Klidové zóny pro další návštěvníky a rodinné příslušníky.
  • Pokoj posledního odpočinku, kterému dominuje soukromá zahrada.
  • Menší apartmán, kde mohou rodiny trávit čas i po smrti dítěte, pokud budou chtít.
  • Vnitřní atrium zajišťující kontakt s přírodou, různorodé aktivity a soukromí všem klientům hospice. Všechny pokoje do něj mají svůj samostatný vchod.
  • Pokoje pro rodiče a sourozence dětí umístěné ve vrchním podlaží.
  • Společenskou místnost sloužící k setkávání dětí, personálu a dalších členů rodiny.
  • Místnosti pro fyzioterapii, muzikoterapii a arteterapii, smyslovou hernou, kino a speciálně upravený bazén.
  • Pochozí střechy, které jsou určeny k využití a přirozeně splývají s okolní zahradou.
  • Administrativní zázemí organizacetechnické místnosti ve spodní části budovy.

Na provoz můžete přispět

Radka Vernerová k otázce financování uvedla: „Mnoho zásadních milníků je za námi, vize se stala realitou. A to díky úspěšné spolupráci s městem Brnem i dalšími podporovateli. Bez dárců totiž nemůžeme pomáhat. Česká legislativa aktuálně nezná dětský hospic, a proto zdravotní péči dětem v našem zařízení musíme hradit především z finančních darů veřejnosti.“

Finanční podpora veřejnosti je tak pro činnost hospice nepostradatelná. Pokud se chcete zapojit a hospic podpořit, máte na výběr hned z několika možností. Podrobně si je můžete prohlédnout ZDE.

Pro více informací či rezervaci pobytové služby napište prosím na pobyt@dumprojulii.com nebo volejte na 705 724 231.

Fota: Dům pro Julii

Zdroje

Dům pro Julii

Tisková zpráva: Dětský hospic Dům pro Julii je hotov. Od srpna se otevírá prvním klientům a jejich rodinám, Dům pro Julii

Výroční zpráva 2023, Dům pro Julii

Informační panely

FB Dům pro Julii

FB Centrum paliativní péče

Jak se navrhuje dětský hospic, kde je vidět na hvězdy. A co se architekt dozví o smrti? Bourání, Radio Wave

Otevírá první dětský hospic. Není to dům umírání, má se v něm hlavně žít, Seznam Zprávy

Jak bude vypadat dětský hospic Dům pro Julii v Brně? Dům pro Julii

Nejen Vlčkovi na Cibulce. První dětský hospic v Česku vznikl v Brně a stojí za ním dvě ženy, CC

Čtyřstěn

Picture of Sebastián Lukas Kyčerka

Sebastián Lukas Kyčerka

Před několika lety Sebastiánovi diagnostikovali roztroušenou sklerózu, která zasahuje řadu oblastí jeho života. Díky podpoře rodiny, sportu a specifickému humoru snadněji překonává nástrahy vážné nemoci. Spolupracoval s několika neziskovými organizacemi, nevyhnul se ani korporátní sféře, učil a v současnosti je jedním z kmenových redaktorů Inspirante. Sebastiánovo heslo: Nikdy to nevzdávej!

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ