Pokud nevíte, co s načatým víkendem, máme pro vás tip. V Opavě, Jeseníku, Olomouci a v pondělí v Karviné, rozbalí díky tour Kinematograf 100 svou filmovou maringotku Kinematograf Pavla Čadíka, který na své poslední celorepublikové tour podporuje neziskovou organizaci Revenium. A za to děkujeme!

Poslední celorepubliková tour legendární filmové maringotky Pavla Čadíka se symbolicky rozloučí s historicky nejvýznamnějším obdobím filmové distribuce na klasických 35milimetrových filmových pásech.

V současné době se tato promítací technika prakticky již neobjevuje, dokonce i tradiční populární venkovní projekce probíhají z digitálních filmových nosičů. Tour tak chce symbolicky vzdát hold všem rytířům filmového pásu – promítačům, kinařům, organizátorům festivalů, zakladatelům filmových klubů, tvůrcům. A především nostalgicky vzpomínajícím divákům na magické a nezapomenutelné projekce z klasického filmu, které jsou pochopitelně promítané na nejlepších promítacích přístrojích světa od české firmy Meopta.

Tyto promítačky byly nejen ve všech českých stálých kinech, ale také v maringotkách bratří Čadíků, které pak nabízely projekce pod širým nebem na náměstích mnoha měst, městeček i vesnic. Nostalgii a magii těchto venkovních projekcí chce Pavel Čadík připomenout symbolicky poslední “opravdovou” filmovou projekcí a pomocí filmové maringotky Lady a legendárních přístrojů značky Meopta.

Každá projekce v každém místě bude originální a připomene i slavné filmové osobnosti, které budou mít v roce 2019 svá výročí a navíc jsou spjaty s místem konání.

Tour zároveň oslavuje 100 let českého optického průmyslu, 130 let vynálezu projektoru na 35 milimetrů a 90 let první české zvukové projekce.

V roce 1919 byla v Praze založena malá firma Štys a Srb, která se zabývala výrobou a opravou optických přístrojů. Byl tak položen základní kámen světově známého českého optického průmyslu, který v dalších letech prezentovala firma Meopta.

Pro filmový průmysl byla zásadní výroba promítacích přístrojů, které pak v roce 1958 a i v roce 1967 získaly na světových výstavách cenu za nejlepší promítací přístroje na světě. Tyto přístroje pak znal každý český i slovenský promítač a díky nim se do filmu zamilovalo několik milionů diváků.

Nástup digitalizace v roce 2009 znamenal pozvolný, ale bohužel definitivní konec oblíbených 35mm projekcí. Projekt tak symbolicky a definitivně – a snad i velkolepě – uzavře toto patrně nejkrásnější filmové období. Navíc je to i výročí slavného Edisonova vynálezu – 35mm filmového pásu, kamery i promítačky na 35mm film – v roce 1889 … 130 let.

Posledním příběhem spojeným s filmovou technikou je nedávný objev – první projekce zvukového filmu v Československu se odehrála před zraky diváků ústeckého kina Alhambra před 90 lety, tedy 26. dubna 1929. Událost dnes připomíná pamětní deska, která je na budově Činoherního studia na Střekově a současně výstava v městském muzeu.

Program promítání o tomto víkendu najdete na: https://kinematograf-100.webnode.cz/

 

Foto: archiv Kinematograf 100

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!