Změní se zaměstnávání postižených?

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá změny v zaměstnávání postižených. Vyplývá to z novely zákona o zaměstnanosti, kterou zveřejnila vláda. Připomínky je možné podávat do 20. února.

Kdyby byl zákon přijat, upravila by se od příštího roku pravidla vyplácení příspěvků na handicapovaného pracovníka i takzvané náhradní plnění pro firmy a instituce, které povinné procento zaměstnanců s postižením nemají.

Čím nižší by podíl postižených pracovníků byl, tím vyšší by měl být odvod do státního rozpočtu. Hodnota odebíraného zboží a služeb z chráněných provozů by se měla nově snížit na polovinu.

Ve firmách a institucích s více než 25 pracovníky mají lidé s postižením tvořit nejméně čtyři procenta zaměstnanců. Pokud to podnik nesplní, může odebrat zboží a služby od pracovišť s víc než polovinou handicapovaných, nebo zaplatit státu.

Návrh zákona o zaměstnanosti:
apps.odok.cz/veklep-detail?pid=ALBSBL2H73FA

Zdroj:
ceskenoviny.cz/zpravy/mpsv-chysta-od-pristiho-roku-zmeny-v-zamestnavani-postizenych/1847930

 

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ