Koronavirus: 9 z 10 Čechů má opatření vlády za potřebná

Z důvodu ochrany před koronavirem si lidé častěji myjí ruce, vyhýbají se místům s vyšší koncentrací lidí či omezují jízdu hromadnou dopravou. Vyplývá to z výzkumu, který realizovala agentura Ipsos v období od 12. do 15. března, tedy ještě před vyhlášením celostátní karantény.

Lidé si uvědomují závažnost situace. 93 procent Čechů je přesvědčeno, že světové rozšíření koronaviru bude mít dopady na finanční trhy a globální ekonomiku. Častěji jde o lidi s vysokoškolským vzděláním a také o lidi z velkých měst s více než 100 tisíci obyvateli.

Obavy mají tři čtvrtiny populace

Určitou míru osobního ohrožení koronavirem pociťují tři čtvrtiny populace (73 procent), velmi ohroženo se cítí 11 procent dotázaných. Obavy pociťují častěji obyvatelé Prahy.

Češi si zároveň uvědomují, že boj s koronavirem bude dlouhodobá záležitost. Více než polovina populace (56 procent) je přesvědčena, že bude trvat několik měsíců, než se podaří dostat virus pod kontrolu, podle 15 procent respondentů to bude trvat dokonce déle než půl roku.

Naprostá většina obyvatel Česka (91 procent) uznává, že opatření přijatá vládou v souvislosti s koronavirem, jako je například uzavírání škol, rušení kulturních akcí, uzavření hranic pro cizince z rizikových oblastí a podobně, jsou potřebná. O jejich potřebnosti jsou přesvědčeni zejména starší lidé a také ženy.

Pravidla dodržují dvě třetiny lidí

Dvě třetiny populace (64 procent) uvádějí, že se plně řídí pravidly a doporučeními ohledně prevence a ochrany před koronavirem, jako je například vyhýbání se místům s vyšší koncentrací lidí, zvýšená osobní hygiena či omezení kontaktu se staršími lidmi. Dalších 28 procent lidí podle svých slov respektuje pouze některá doporučení.

Čím jsou lidé starší, tím více jsou ochotni tato doporučení plně respektovat. Zatímco mezi lidmi staršími 66 let doporučení plně respektuje 79 procent, mezi mladými ve věku 18–29 let je to jen 52 procent. 37 procent mladých přiznává, že respektuje jen některá doporučení.

Z konkrétních opatření lidé nejčastěji uvádějí, že si pravidelně myjí ruce (85 procent) a vyhýbají se místům s vyšší koncentrací lidí (70 procent). Tato opatření dodržují nejčastěji lidé z nejstarší generace 66+ let.

Ještě před uzavřením restaurací lidé začali sami omezovat jejich návštěvy (56 procent) a také cestování hromadnou dopravou (44 procent). Lidé dále uvádějí, že pravidelně používají dezinfekční prostředky (44 procent).

Průzkum také na Slovensku

Výzkum Ipsos byl ve stejné době realizován i na Slovensku a výsledky byly velmi podobné.

Dopady koronaviru na globální ekonomiku očekává 94 procent Slováků, osobně se koronaviru obává 78 procent občanů Slovenska.

„Z našeho výzkumu však také vyplývá, že Slováci jsou více uvědomělí v respektování doporučení pro ochranu před koronavirem. Zatímco v České republice doporučení plně respektuje 64 procent obyvatel, na Slovensku je to celých 75 procent,“ říká k výzkumu ředitel agentury Ipsos v ČR Jakub Malý.


Detailní informace k tématu koronaviru včetně výsledků globálního výzkumu Ipsos najdete na ipsos.com/en/signals-understanding-coronavirus-crisis.


  • Výzkum v ČR probíhal v období od 12. března 14.00 do 15. března 20.00.
  • Reflektuje názory občanů přibližně z období od vyhlášení nouzového stavu do vyhlášení zákazu volného pohybu osob, tedy „karantény“.
  • Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku internetové populace České republiky a Slovenska starší 18 let podle pohlaví, věku, regionu a velikosti místa bydliště.
  • Celkem se ho zúčastnilo v ČR 1094 respondentů, na Slovensku 1052 respondentů.
  • Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz a Populace.sk.
  • Sběr dat na Slovensku probíhal od 12. března do 15. března.
  • Koronavirus – Výsledky výzkumu: ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2020-03/ipsos_koronavirus_ceska_republika_16.3.2020.pdf

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ