Poslanecká sněmovna schválila, že samostatně výdělečné osoby budou moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 tisíc korun jako kompenzaci v souvislosti s nemocí COVID-19. Předlohu poté schválil Senát a podepsal prezident.

Příspěvek 500 korun denně se bude vyplácet za období od 12. března do 30. dubna 2020, kdy má v Česku skončit nouzový stav.

Na příspěvek, který nebude podléhat zdanění, dosáhnou ti, kteří mají podnikání jako hlavní i vedlejší činnost, s výjimkou zaměstnanců, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost.

O příspěvek budou moci žádat i podnikající studenti do 26 let. Nárok na něj budou mít také spolupracující osoby nebo manželé, pokud nejsou zaměstnanci.

Žádat budou moci též podnikající invalidní a starobní důchodci.

Kvůli žádosti nebude potřeba mít elektronický podpis. O příspěvek lze požádat osobně na finančních úřadech, nebo poslat mailem naskenovaný podepsaný formulář.

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ