„Jsem Amara La Negra. Kluci po mně pokukují. Nevím, jestli to je mými vlasy, nebo tím, jak tancuji. Rychlý rytmus, který tě bude bavit, a svým tělem ve tvaru kytary vás zhypnotizuji,“ zpívá dominikánská zpěvačka na hitu Ayy z roku 2013.

Diana Danelys De Los Santos, jak se zpěvačka jmenuje vlastním jménem, se narodila 4. října 1990 ve floridském Miami, městě, kde tvoří Latinoameričané většinu. Oba její rodiče pocházejí z Dominikánské republiky, nicméně Amara La Negra vyrůstala pouze s matkou.

I když je z chudé rodiny, matka dělala, co mohla, aby rozvíjela její talent. Už jako malá se Amara La Negra stala tanečnicí Celie Cruz, jedné z nejslavnějších kubánských zpěvaček. Na střední škole založila se spolužačkami pěveckou skupinu Amara a tehdy vznikl její pseudonym. „Nikdo si nedokázal zapamatovat moje jméno. Když se někdo po mně sháněl, ptal se: Kdo je ta černoška? Skupina se rozpadla, ale přezdívka Amara La Negra mi zůstala,“ vysvětlila umělkyně v americké show The Real.

Jako černoška skutečně hodně vyčnívala a během své kariéry se mnohokrát setkala s rasismem. V reality show Love and Hip-Hop, kde se snažila prorazit i na anglickojazyčném trhu, jí manažer sdělil, že by neměla nosit afro. Někteří lidé dokonce zpochybňovali, že je skutečná černoška a že má přirozeně tmavou kůži. Absurdní situaci zažili posluchači pořadu Breakfast Club, kde Amara La Negra vysvětlovala, že v latinskoamerickém showbyznysu dostávají přednost světlejší ženy (například Shakira nebo Jennifer Lopez), zatímco moderátor Charlamagne Tha God jí říkal: „Ale v Hollywoodu tomu tak není!“, ačkoliv tam produkce latinskoamerických filmů nesídlí.

Aby toho nebylo málo, potýkala se ještě s bulimií. „Strašně jsem nenáviděla své tělo: stehna, boky, zadek a celulitidu! Tři roky jsem byla bulimičkou a dvakrát skončila v nemocnici. Vždycky jsem chtěla být štíhlá a vysoká jako modelky z Victoria’s Secret. Dlouho mi trvalo přijmout, že toto je moje tělo! Musíš se naučit ho přijmout a milovat ho! Bůh každého z nás udělal svým způsobem dokonalým. Samozřejmě, nikdy nebudeme se sebou spokojeni, vždycky budeme chtít to, co mají druzí, ale takhle to nefunguje. Jsi krásný/krásná takový/taková, jaký/jaká jsi! Pamatuj si to!“ napsala roku 2019 na Instagram.

Pomoci se snaží, kde to jen jde. Své matce koupila luxusní dům, který by si jinak dovolit nemohla, a Dominikánské republice věnovala během pandemie 100 000 pes (v přepočtu zhruba 41 500 Kč) na potraviny pro místní obyvatelstvo. Posledním singlem, který zatím vydala, je Ándale, na kterém se podílel i producent Khao. Je to také první píseň, na které tato latinskoamerická umělkyně rapuje.

Foto: Wikimedia Commonst / Valder Beebe Show / CC BY

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ