Přes všechny překážky způsobené pandemií koronaviru se letos v září konal 14. ročník Stanu proti melanomu v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové, jehož jedním z mediálních partnerů je magazín Inspirante.cz. Hlavním posláním Stanu proti melanomu je totiž prevence.

„Obrovský zájem o tuto dobročinnou preventivní akci, který byl téměř srovnatelný s minulými ročníky nepoznamenanými koronavirovou pandemií, nás příjemně překvapil. Na počet vyšetřených jsme zachytili rekordní počet zhoubných nádorů, především melanomů, u nichž to byl dvojnásobek,“ řekl prof. Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, přednosta její dermatovenerologické kliniky a zároveň předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP, z.s.

Pořadatelé přidali letos bonusové vyšetřování znamének v Hradci Králové a společně s plánovanou Prahou, Brnem a Ostravou vyšetřili 3 780 osob, u kterých našli 138 zhoubných nádorů, z toho 48 melanomů. Letos bylo přitom ve stanech dohromady jen 14 vyšetřovacích ambulancí, zatímco loni 20. Tehdy je navštívilo 4 421 osob, objevilo se 149 kožních nádorů, z toho 28 melanomů.

„Akce musela být kvůli pandemii přesunuta z jara na podzim a k jejímu zorganizování nás vedla statistika z naší dermatovenerologické kliniky,“ říká doc. Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Pravděpodobně kvůli pandemii jsme letos na jaře diagnostikovali o 35 % méně zhoubných kožních nádorů než ve stejném období v předešlém roce. Pacienti s těmi zbývajícími tedy někde kolem nás chodí. Jsme rádi, že se Stan i v této složité době konal. Zájem o něj dokumentuje, že si veřejnost stále více uvědomuje, že zdravotním rizikem není jen covid-19.“

„Radost i znepokojení, to jsou smíšené pocity, které každoročně prožívám nad závěrečnou bilancí Stanu,“ říká Gabriel Pallay, ředitel odborného vzdělávání sítě lékáren Dr. Max, jež byla i letos generálním partnerem tohoto projektu. „Radost nad včasným záchytem a znepokojení nad rostoucím výskytem kožních nádorů. Letos převládá spíš znepokojení: loni byl melanom zachycen zhruba u 0,6 % osob vyšetřených ve Stanu, letos je tento podíl zhruba dvojnásobný. Je to však signál, že Stan proti melanomu zůstává aktivitou, která má v péči o zdraví výjimečné postavení.“

Akce přinesla jasný vzkaz, že v době, kdy je pozornost zaměřena na šíření koronaviru, nelze zapomínat ani na ostatní rizika. Mezi ta patří i nebezpečí onemocnění melanomem, zvlášť mezi lidmi, již pracují převážně venku pod slunečními paprsky. Takovou rizikovou skupinou jsou i pošťáci. „Česká pošta je tradičním partnerem Stanu proti melanomu a přispívá k podpoře prevence. Aktuální údaje jsou více než přesvědčivé, že je to správná cesta,“ poznamenal personální ředitel České pošty Ivan Feninec, k němuž se přidal i Petr Hejma, starosta městské části Praha 1: „Letošní údaje ze Stanu jasně ukazují, že osvětové kampaně a preventivní vyšetření mají smysl i přímý praktický dopad.“

Zdroj: www.melanom.cz

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ