Inspirante

Magazín Inspirante se věnuje stylově bohaté žurnalistice, která upozorňuje na nejrůznější sociální a zdravotní problémy, ale především nabízí řešení a motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informací v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled na svět a věříme, že s námi bude bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium a snažíme se mít stále větší dosah. Jsme tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro něž je rozmanitost, inkluze a prolínání různých světů důležité.

Máří to roztáčí v elektrárně i na parketu

Expertka, školitelka a propagátorka dobrého jména jaderné energie, taky tanečnice, modelka, pyšná maminka i babička. Taková je devětašedesátiletá Máří Dufková, která na tréninky neváhá letět do Francie, šije si taneční šaty, potřebuje k životu podpatky a nesmírně si cení zvídavosti a každodenních maličkostí. A pokud jsou okořeněné špetkou humoru nebo z nich kouká nový zážitek a inteligentní společnost, tím líp.

Více »

Jak poznat toho pravého (terapeuta/ku)

V minulém článku jsme si slíbili, že se podíváme na to, jak poznat dobrého psychoterapeuta/ku. Mimo to si přečtete o tom, co vám možná na terapii přijde divné, a také vám řeknu, na koho a na co si dát pozor, jak na psychoterapii, tak mimo ni. Tak pojďme na to.

Více »

Stan proti melanomu: nechte si zkontrolovat znaménka

Konec dubna je už po osmnácté ve znamení prevence rakoviny kůže. Na exponovaných místech velkých českých měst opět bude možnost si nechat bez objednání odborně vyšetřit znaménka a změny na kůži, bezbolestně a během pár minut.

Více »

Pohybem (nejen) proti roztroušené skleróze

V dalším pokračování pohybových aktivit (nejen) pro pacienty s roztroušenou sklerózou se zaměřuji na Dynamickou neuromuskulární stabilizaci (DNS), kterou vymyslel významný český fyzioterapeut Pavel Kolář. Jde o inovativní rehabilitační přístup, který využívá principy vývojové kineziologie k obnově správných pohybových vzorů. V reálu to znamená, že se během cvičení využívají pozice a pohyby, které můžete vidět u dětí v prvním roce života.

Více »

Podání žádosti: Jak na to

Kdo může žádat o invalidní důchod? Jakým způsobem si o něj požádat? Jak je nastaven proces žádosti o posouzení invalidity? Na takové otázky přináší odpovědi následující text.

Více »

Budou trhat třešně už koncem května?

Velmi mírná zima a teplé i slunečné jaro uspíšily letos vegetační vývoj zhruba o měsíc. Například ovocnáři uvádějí, že sklízet by letos mohli minimálně o tři týdny dříve, než bývá běžné. Pokud by vydržel stávající ráz počasí, mohli by třeba ovocnáři sklízet rané třešně už koncem května. Jak ale zároveň ovocnáři upozorňují, bude záležet na dalším průběhu počasí. 

Více »

Jarní tvrdohlavosti #nechbroukažít

Každý si umíme postavit hlavu. Trvat si na svém s okázalou urputností. Letošní jaro mi znovu potvrzuje, že tvrdohlavý dokáže být nejen živý tvor, ale stejně tak třeba diagnóza a počasí. 

Více »

Kdyby byl handicap jako traktor #perplexveměstě

Psalo by se o něm mnohem líp. 

Kdyby byl handicap jako traktor, většina lidí by chápala, že traktorista a traktor nejsou jedno, i když taky umí zvorat kdeco. Málokdo by předpokládal, že traktorista stráví kvůli traktoru zbytek života výhradně v holinách ve stodole a na poli.

Více »

V Domově sv. Josefa postavili „chytré byty“ pro „blbou nemoc“

Revoluční změnu v péči o pacienty s roztroušenou sklerózou přinesou tzv. chytré byty v nové budově odlehčovací služby v areálu Domova sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem. V budově, která bude otevřena už za dva týdny, se nacházejí tři chytré byty velikosti garsonky a dalších šest pokojů pro nemocné, kteří do Žirče přijíždějí na krátké odlehčovací pobyty.

Více »

Mezinárodní den Romů? Důvod k oslavě

Víte, že se 8. dubna slavil Mezinárodní den Romů? Někteří jste se s oslavami třeba už setkali, ale ti z vás, kteří ještě ne, přečtěte si následující text. Pojďme společně nahlédnout, co se skrývá za tímto celosvětovým svátkem. 

Více »

NOVINKY Z REVENIA (newslettery)

INSPIRANTE doporučuje

Kalendář akcí

[calendar id="22401"]

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ