Chce být firmou, která podporuje rozmanitost a rovné příležitosti

Genderový audit se uskutečnil mezi zaměstnanci pražské centrály ČEZ v průběhu roku 2018 jako součást Strategie udržitelného rozvoje, konkrétně vycházel z programu Podporujeme rozmanitost a rovné příležitosti. Audit realizovalo sdružení Gender Studies podle standardní metodiky Úřadu vlády, která se v hlavních bodech inspiruje mezinárodní metodikou ILO (International Labour Organization).

Téměř čtyřměsíční šetření identifikovalo příklady dobré praxe, které mohou posloužit pro inspiraci dalším společnostem, a zároveň definovalo několik příležitostí pro zlepšení. Na některých konkrétních doporučeních již ČEZ intenzivně pracuje.

Audit jsme se rozhodli absolvovat proto, že chceme být firmou, která skutečně podporuje rozmanitost a rovné příležitosti a umožnuje svým zaměstnankyním a zaměstnancům sladit pracovní a soukromý život. Což v dlouhodobém horizontu vede k tomu, že lidé jsou v práci spokojenější, motivovanější a k zaměstnavateli více loajální,“ říká členka představenstva a ředitelka divize správa Michaela Chaloupková.

Audit zahrnoval nejen důkladné prostudování veřejných i interních dokumentů a předpisů, ale především dotazníkové šetření a hloubkové individuální i skupinové rozhovory se zaměstnanými. Celkem se jich do některé ze jmenovaných forem zapojilo na Centrále ČEZ v Praze 40 %.

V auditu byly zkoumány otázky rovnosti pohlaví například při přijímacím řízení, či z hlediska možností profesního rozvoje. Podle tří čtvrtin zaměstnanců a zaměstnankyň jsou přijímací řízení vedena korektně, téměř čtyři pětiny mají podle výsledků dostatek příležitostí se profesně rozvíjet a vzdělávat. Většina (76 % žen a 86 % mužů) se domnívá, že jim zaměstnavatel vychází vstříc v otázce slaďování pracovního a soukromého života.

Z výsledků vyplynulo celkem sedm oblastí dobré praxe, jimiž ČEZ může inspirovat ostatní společnosti: namátkou například zavedený systém mentoringu a koučinku, podpora práce zaměstnanců a zaměstnankyň na mateřské a rodičovské dovolené prostřednictvím některé z flexibilních forem práce, fungující firemní školka či nábor čerstvých absolventů. Lidé z ČEZ rovněž oceňují otevřené informace o dění ve společnosti (84 % se cítí dostatečně informováno) a možnost využívat pružnou pracovní dobu (shodně ji využívá 95 % mužů i žen).

ČEZ zároveň začal postupně rozpracovávat doporučení, která z auditu vyplynula. Letos v březnu například společnost zaslala zaměstnancům přehledného průvodce formami flexibilní pracovní doby, které ČEZ umožňuje. Dále připravuje například různé způsoby podpory pro ty, kteří se vracejí z rodičovské dovolené.

(PR článek)

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!