Bezbariérové výlety po Jihomoravském kraji

Jihomoravský kraj se pyšní celou řadou architektonických a přírodních skvostů. Bohužel, ne všechny se řadí mezi bezbariérové. Představím vám cestovatelské srdcovky, které stojí za vidění. Všechny jsem osobně navštívil a zjistil klady i zápory v oblasti bezbariérovosti. Některé tipy na výlet jsou obecně známější, jiné méně. Snažil jsem se vybírat tak, aby si na své přišel opravdu každý. Léto je v plném proudu, hurá za bezbariérové výlety všeho druhu!

Brněnskou klasikou je hrad Špilberk, který nevypadá zrovna dvakrát bezbariérově. Cesta k němu vede do kopce a ne každý si na ni troufne. Pokud se přece jen odhodláte, doporučuji stoupat z ulice Gorazdova, která zajišťuje bezbarierovější přístup. Pokud máte průkaz ZTP, můžete se předem domluvit, vyjet po této ulici a zaparkovat na severní terase hradu. Jiné cesty rozhodně nedoporučuji. Dejte si pozor na žulové kostky, které vedou k informačnímu centru, kde si můžete zakoupit lístky. Následně zavolají doprovod ostrahy, který vám ukáže, která trasa je bezbariérová. Většina expozic mezi bezbariérové patří, ale jsou zde i výjimky, například kasematy. Samozřejmostí jsou i prostorná bezbariérová WC, případně výtah a plošina na požádání (s asistencí doprovodu ostrahy). Samotný hrad nabízí nejen nádherný vhled do historie, ale i podmanivý výhled na Brno. Na nádvoří najdete mnoho laviček, kde si můžete odpočinout. V současné době zde probíhají Shakespearovské slavnosti. Kombinace nádherného hradu a divadelních představení (Hamlet nebo Macbeth) je opravdu jedinečná.

Další nádhernou výzvou je Státní hrad Veveří. Rozhodně stojí za vidění, ale vřele doporučuji doprovod. Autem se dá dojet až k hradu, všechna nádvoří však mají nerovný, kamenitý a místy svažitý povrch! Pokud se přece jen na hrad vypravíte, pravděpodobně nebudete litovat. Prohlídková trasa je v prvním patře a po předešlé domluvě vám pomůže personál. Pokud se nechcete vydat na samotnou prohlídku interiérů, můžete si za symbolických 50 korun prohlédnout rozsáhlé nádvoří. Nechybí ani bezbariérové WC. Aktuálně je výjimečně zpřístupněn středověký skvost Kaple Matky Boží, která je umístěna v blízkosti hradu.

Pokud zatoužíte po muzeu, doporučuji Uměleckoprůmyslové muzeum v Moravské galerii v Brně. Bezbariérovým vstupem je služební vchod z boku budovy od magistrátu, kde je umístěn i zvonek. V muzeu najdete jak současné umění, tak umění středověké. Výtahem se dostanete do všech pater a bezbariérové WC je umístěno v přízemí. Muzeum nabízí programy na míru specifickým potřebám návštěvníků. Jde například o edukační programy pro nevidomé a slabozraké, aktuálně program Jak se dělá design, určený pro děti i dospělé. 

Dalším významným historickým brněnským zastavením je Moravské zemské muzeum. Doporučuji především nejmodernější budovu Pavilon Anthropos, který je až na vchod na jednu z teras plně bezbariérový. Anthropos nabízí zajímavé expozice z oblasti antropologie a archeologie. Pokud vás zajímají indiáni, rozhodně si nenechte ujít výstavu v pátém patře Óóó indiáni, která byla prodloužena až do 4. září.

Součástí Moravského zemského muzea je také Dietrichsteinský palác, který je v mnoha ohledech bezbariérově přístupný. Bohužel ne plně, na některých místech je potřeba schodolez, dopomoc a jedna z expozic není bezbariérově přístupná. Samozřejmostí je bezbariérové WC a výtah mezi jednotlivými patry. Dietrichsteinský palác nabízí opravdu pestrou škálu expozic. Seznámíte se blíže s nerosty, moderní historií, pravěkem… Já doporučuji vyzkoušet interaktivní prvky muzea. 

Mým nejoblíbenějším muzeem v Brně je Technické muzeum, které je kompletně bezbariérové. Má vlastní parkoviště, kde najdete vyhrazená stání. Pokud potřebujete asistenci, hned vedle vyhrazených stání je zvonek, kterým si ji můžete zavolat. Za malou chvíli přijde personál muzea, který vám rád pomůže. Doporučuji zde výstavu Stroje Leonarda da Vinci s více než padesáti modely jeho úžasných strojů, jde opravdu o úchvatnou podívanou. Velmi zajímavá je také komorní výstava Všechno jde, i když trochu jinak, která zachycuje historii i současnost Společnosti pro ranou péči v Brně. Přibližuje vývoj pomůcek pro děti se zrakovým postižením. Velmi oblíbená je také technická herna, která interaktivní formou seznamuje s různými zákony fyziky a jejich technickými aplikacemi. Pokud jste neslyšící, před návštěvou muzea zhlédněte tato oficiální videa

Máte-li rádi přírodu, navštivte méně známý brněnský skvost – přírodní památku Žebětínský rybník, který se nachází na okraji rozsáhlého komplexu Podkomorských lesů. Dojezd autem je možný až k rybníku, kde je parkoviště. Jedinou menší bariérou jsou občasné drobné kamínky na zemi, ale lze si sednout na čtyři lavičky a kochat se krásou přírody. Cesta za rybníkem směrem do lesa je už bariérová svými většími kameny. Samotný Žebětínský rybník každopádně stojí za návštěvu. Platí zde však přísný zákaz krmit zvířata, takže pečivo pro kachny nechte doma. 

Kromě nádherného rybníku máme v Brně i bezbariérovou chloubu mezi parky, Björnsonův sad. Parkovat můžete u Polikliniky Zahradníkova nebo u Moravské zemské knihovny. Pokud pojedete MHD, vystupte na zastávce Rybkova. Součástí parku jsou nejen skvělá občerstvení, ale i bezbariérové toalety. Koná se tam celá řada akcí pro handicapované. Klasikou mezi sporty je pétanque, který si zde můžete i zapůjčit. Je to místo klidu a pohody uprostřed rušného města.

Zcela výjimečným místem je také brněnské funkcionalistické Výstaviště. Probíhají zde výstavy, kongresy, veletrhy a většina pavilonů je bez bariér. Momentálně je největším tahákem celého Výstaviště výstava Tutanchamon – jeho hrobka a poklady, která probíhá do konce září v bezbariérovém pavilonu C. Výstava přináší pohled do historie starověkého Egypta a jedinečným způsobem přibližuje příběh mladého faraona. Součástí je také zvukový průvodce výstavou.

V areálu Výstaviště najdete i VIDA! science centrum, rovněž kompletně bezbariérové. Samozřejmostí jsou výtahy v celé budově a bezbariérová WC. Najdete zde 180 interaktivních exponátů, díky kterým objevíte, jak funguje svět kolem nás.

Pokud navštívíte Moravský kras, nesmíte zapomenout na jeho Dům přírody. Jde o interaktivní středisko, kde se o Moravském krasu dozvíte vše podstatné. Pokud vás zajímá geologie, pak budete v naprostém ráji. Expozice je bezbariérová, včetně bezbariérového WC. Doporučuji navštívit Dům přírody po návštěvě Punkevní jeskyně. Víc si užijete výklad a pochopíte řadu souvislostí. Ale pozor! Punkevní jeskyně nejsou bezbariérové. Vozíčkáři mohou navštívit pouze jejich suché části. Z technických důvodů je to možné pouze při první či poslední prohlídce v daný den a je třeba se s dispečinkem jeskyní domluvit na rezervaci a podmínkách předem.

Vřele doporučuji i další skvost, kterým je zámek Slavkov – Austerlitz. Nádherný barokní zámek je od roku 2008 národní kulturní památkou, jen pár kilometrů od Brna na vás dýchne historická Francie. Velkou výhodou zámku je nový výtah, který vás dostane do prvního patra, takže nepřijdete o hlavní prohlídkovou trasu Historické sály a kratší trasu Historické salonky. Výtah je obsluhován pouze s asistencí pracovníka zámku. Doporučuji zavolat/napsat předem, že budete výtah potřebovat. Zámek disponuje i vyhrazeným parkovacím stáním.

Další krásnou památkou je pohádkový novogotický zámek Lednice. Bezbariérový přístup má bohužel pouze první prohlídkový okruh v přízemí zámku, kde se můžete těšit na reprezentační sály (lovecký sál, dámský pokoj a ložnici, čínský pokoj a kabinet, rytířský sál, knihovnu…). Do dalších okruhů se dostanete pouze po schodech. Tři nízké schody vás čekají také u pokladny zámku, které můžete překonat pomocí nájezdové plošiny. Bezbariérový je rovněž boční vchod do skleníku, který vám otevře personál zámku. Pokud máte v oblibě palmy a cizokrajné květiny, rozhodně doporučuji. 

Milovníci archeologie jistě ocení Archeopark Pavlov v Mikulově, kde můžete zaparkovat na dvou vyhrazených parkovacích stáních přímo před objektem. Archeopark je nádhernou moderní stavbou a zpřístupňuje jednu z nejvýznamnějších pravěkých lokalit doby lovců mamutů. Na své si přijdou všichni, kteří mají v oblibě audiovizuální technologie. Objekt je bezbariérový, výjimku tvoří přístup k mamutím kostem. Samozřejmostí je bezbariérové WC. Při příchodu doporučuji zhlédnout v kinosálu zhruba desetitunový dokument, který vás naladí na následnou výstavu exponátů. 

Prozkoumali jsme bezbariérové cestování v Jihomoravském kraji, snad si teď snadněji vyberete, kam se vydat na výlet. V příštím týdnu se můžete těšit na nápady a tipy, kam zamířit v Kraji Vysočina!

Zdroje: Jižní Morava bez bariér, HandMedia

Foto: Pixabay & autor

Picture of Sebastián Lukas Kyčerka

Sebastián Lukas Kyčerka

Před několika lety Sebastiánovi diagnostikovali roztroušenou sklerózu, která zasahuje řadu oblastí jeho života. Díky podpoře rodiny, sportu a specifickému humoru snadněji překonává nástrahy vážné nemoci. Spolupracoval s několika neziskovými organizacemi, nevyhnul se ani korporátní sféře, učil a v současnosti je jedním z kmenových redaktorů Inspirante. Sebastiánovo heslo: Nikdy to nevzdávej!

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ