Už 17. října můžete fandit brněnské rodačce Ivě Horčicové, která poprvé ve své věkové kategorii startuje na finálovém závodu série mistrovství světa v triatlonu. Ve španělském Torremolinos chce pomoci dobré věci, a to léčbě Parkinsonovy a Alzheimerovy nemoci. Ve spolupráci s Národním ústavem pro neurologický výzkumMezinárodním centrem klinického výzkumu (ICRS) tak spouští sbírku, jejíž výtěžek půjde na nákup experimentální léčby, kterou pojišťovna zatím nehradí.

Sportuje celý život

Iva Horčicová pochází z Brna a velkou část svého dospělého života strávila v Londýně. Sportuje sice celý život, ale s triatlonem, tedy kombinací plavání, cyklistiky a běhu, začala teprve loni, přičemž vůbec první závod absolvovala v květnu 2023.

Jedním z jejích cílů na letošním šampionátu je nebýt poslední. „Ono to vypadá jako velmi snadná meta, ale když si uvědomíte, že ostatní závodnice dělají triatlon třeba deset let… Chci i sama sobě dokázat, čeho se dá dosáhnout pravidelným tréninkem. Vytvořila jsem si docela přísný režim, vstávám v šest a jdu cvičit a každý den se na to hrozně těším! Celý den se pak cítím mnohem líp,“ tvrdí.

Video s Ivou Horčicovou si můžete prohlédnout ZDE

Podpora výzkumu neurodegenerativních chorob

Iva Horčicová má hned dva důvody, proč svým závoděním podporuje výzkum:

  • 1. Téma se jí osobně týká v návaznosti na její prarodiče. „Můj dědeček trpěl Alzheimerovou chorobou a moje babička v současnosti bojuje s Parkinsonovou nemocí. Sledovat jejich boj je jednou z nejtěžších zkušeností mého života. Vidět, jak dědeček ztrácel paměť až do bodu, kdy mě už někdy nepoznával, bylo devastující. Muž, který měl nespočet příběhů k vyprávění, si najednou nedokázal vzpomenout na mé jméno nebo na naše společné zážitky. Měla jsem pocit, že ho ztrácím kousek po kousku,” uvádí Iva.
  • 2. Má pocit, že se o těchto nemocech ví málo, ale jejich prevalence přitom neustále roste. „Setkávat se s nimi budeme častěji a častěji, v podpoře výzkumu, diagnostiky a v neposlední řadě i osvěty a všeobecného povědomí o této problematice vidím velký smysl. Chci zkrátka pomoci v oblasti, na kterou zatím společnost nesoustředí tolik pozornosti, kolik by podle mého názoru měla,“ tvrdí Iva.

Z těchto důvodů se také rozhodla, že její účast na mistrovství světa nebude jen osobní výzvou, ale misí. Chce, aby její pomoc měla skutečný dopad na boj proti neurodegenerativním onemocněním.

Pohyb jako prevence

Zároveň nezapomíná upozornit na důležitost aktivního životního stylu pro celkové zdraví těla a mozku. „Ačkoli se hodně mluví o přínosech pohybu například pro kardiovaskulární choroby, to, že jde o způsob, jak snížit riziko neurodegenerativních onemocnění nebo oddálit jejich nástup, se ví už méně,“ doplňuje.

Současný stav

Účinný lék na Alzheimerovu a Parkinsonovu nemoc neexistuje. 

Alzheimerova choroba postihuje více než 55 milionů lidí po celém světě a očekává se, že se toto číslo každých 20 let téměř zdvojnásobí. Parkinsonova nemoc, druhé nejčastější neurodegenerativní onemocnění, postihuje více než 10 milionů lidí globálně a její prevalence se má také dramaticky zvýšit. 

Zátěž na rodiny a zdravotní systémy je tak ohromující a potřeba účinné prevence a léčby nikdy nebyla naléhavější.

Nám mladým možná připadá, že nám nemůže být nic vzdálenější než choroby jako Alzheimer nebo Parkinson. Jenže opak je pravdou, stále více mých přátel se setkává s těmito nemocemi ve svých rodinách,“ vypráví Iva.

Nadějný výzkum

Brněnští výzkumníci využívají účinky temporální interferenční stimulace (TIS). Jde o neinvazivní metodu, kterou lze cílit na hloubkové mozkové struktury. 

Dosaženo je toho použitím dvou párů elektrod upevněných na hlavě, které vytvářejí vysokofrekvenční elektrické pole. Tato pole nemají sama o sobě efekt, ale když se protnou v určené oblasti našeho mozku, vytvářejí interferenční schéma, které stimuluje aktivaci neuronů.

„Jakmile nemoc jednou začne mozkové buňky ničit, zvrátit to neumíme,” říká neurovědec Luboš Brabenec. „Naše experimentální metoda však pomáhá zasáhnout hlubší struktury mozku a pomáhá nemocným s pracovní pamětí, která je klíčová pro každodenní orientaci v okolním prostředí. Je to příslib, že se pacienti budou moci znovu zapojit do běžného života.”

Jak pomoci?

Své příspěvky můžete posílat přes platformu Go Get Donate

Veškerý výtěžek bude odevzdán Národnímu institutu pro neurologický výzkum.

Sbírka trvá od 17. září do 17. října 2024.

Kolik je potřeba vybrat?

  • Jedno zařízení stojí 100 000 korun/3 400 liber s tím, že by výzkumníci potřebovali alespoň dvě.
  • Takže minimální částka, kterou by Iva chtěla svým závodem pomoci vybrat a následně ji poskytnout na nákup temporální interferenční stimulace, je 200 000 korun/6 800 liber
  • Pokud by se podařilo vybrat na tři zařízení (300 000 korun/10 200 liber), bylo by to podle Ivy skvělé.

Co získáte?

  • Jako projev vděčnosti budou mít všichni, kdo přispějí, možnost sledovat cestu Ivy na Instagramu, kde sdílí aktuality a pohledy z tréninku.
  • Za dary nad 1 500 Kč/50 liber vás pozve na běžecký trénink v Brně, Praze a/nebo v Londýně.
  • Pokud darujete nad 3 000 Kč/100 liber, pozve vás na 100kilometrovou vyjížďku na kole
  • A za jakékoli dary nad 6 000 Kč/200 liber vás pozve na jeden ze svých triatlonových závodů v roce 2025.

Zdroje

Pomozme nemocným k soběstačnosti. Brněnská triatlonistka závodí proti Alzheimerovi a Parkinsonovi, FNUSA

Nejhorší je ta bezmoc, říká o Alzheimerovi a Parkinsonovi česká triatlonistka Horčicová. Závodem se rozhodla podpořit jejich výzkum, FNUSA

Tri-Race for a Cure: Pomozte nám v boji proti neurodegenerativním onemocněním, Go Get Funding

Tri-Race for a Cure: Help Us Combat Neurodegenerative Diseases, Iva Horcicova

WTCS Torremolinos

Národní ústav pro neurologický výzkum 

Mezinárodní centrum klinického výzkumu

Foto: FNUSA

Picture of Sebastián Lukas Kyčerka

Sebastián Lukas Kyčerka

Před několika lety Sebastiánovi diagnostikovali roztroušenou sklerózu, která zasahuje řadu oblastí jeho života. Díky podpoře rodiny, sportu a specifickému humoru snadněji překonává nástrahy vážné nemoci. Spolupracoval s několika neziskovými organizacemi, nevyhnul se ani korporátní sféře, učil a v současnosti je jedním z kmenových redaktorů Inspirante. Sebastiánovo heslo: Nikdy to nevzdávej!

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ