Vaším curriculum vitae (CV) můžete zaujmout, ale zároveň se ihned na počátku „odstřelit“, varuje Tereza Moravová – specialistka na zaměstnávání s pětiletou zkušeností z náborového oddělení mezinárodní korporace. Protože je v dnešní době životopis často první interakcí s potenciálním zaměstnavatelem, poradí, jak si cestu k vysněné práci nezavřít. 

Co jsou nejčastější chyby, které lidé při psaní životopisů dělají? A jak by to mělo vypadat?

1) Kontakty:

Nevěřili byste, kolik lidí si neuvede přímo do životopisu svoje kontakty. Jak se Vám má potom někdo ozvat? Náboráři pak musí složitě dohledávat kontakty přes nejrůznější systémy, kam jste se přihlásili. Věřím, že někteří z nich raději upřednostní uchazeče, který má kontakt přímo v CV, aby si ušetřili práci. Určitě by neměl chybět telefonický a e-mailový kontakt. Lidé s poruchami sluchu, případně s řečovými obtížemi se nemusí bát uvést také telefonické spojení s tím, že upřednostňují písemný kontakt. Nezapomínejte také na svoje jméno a příjmení.

2) Strukturovanost:

Životopis není pohádka ani slohové cvičení. Personalisty nezajímá, že bydlíte v rodinném domě, vychovali jste dvě děti a staráte se o nemohoucí babičku. Informace by měly být věcné, strukturované a měly by se týkat čistě Vašich profesních kompetencí.

3) Důležité informace:

Ve Vašem CV by neměly chybět následující oblasti: Informace o Vás (jméno a příjmení, rok narození, kontakty, případně obecná adresa, na které se zdržujete) a informace o Vašem dosaženém vzdělání plus případné další relevantní kurzy, které jste absolvovali. Vybíráme pouze takové kurzy, které se bezprostředně vážou k Vašemu profesnímu uplatnění. Průběh Vaší profesní praxe, na jaké pozici jste působili a jaké činnosti jste vykonávali. Přidejte údaje o Vašich jazykových dovednostech a konkrétní dosaženou úroveň. To platí i pro další specifické dovednosti (kancelářský software, speciální počítačové programy a podobně). Je vhodné přidat i krátký odstavec o Vašich zájmech a koníčcích. Tato sekce spíše dotváří celkový obraz o Vás.

4) Popis pracovní praxe:

Vždy je třeba uvést konkrétní zastávanou pozici a hlavní pracovní náplň. Nestačí napsat, že jste působil například na pozici zahradníka a Vaší hlavní činností byla péče o květiny. Uveďte a rozepište, co konkrétně bylo Vaší pracovní náplní:

  • Pracoval jste v interiéru nebo exteriéru?
  • Jaký druh květin jste měl na starosti?
  • Pracoval jste v týmu zahradníků, nebo jste vše zajišťoval sám?
  • Pracoval jste přímo s klienty a řešil jejich požadavky?

Personalista by měl mít po přečtení jasnou představu o tom, co konkrétně jste na pozici vykonával. Nejčastější prohřešek je nicneříkající strohost informací. Není ovšem dobré být ani zbytečně zdlouhaví, vypíchněte podstatu Vaší činnosti.

5) Pravdivost údajů:

V životopise nikdy nelžete a nevymýšlejte si. Školení personalisté stejně tyto odchylky odhalí a zavřete si tak zbytečně cestu k Vaší případné spolupráci. Vždy si dobře rozmyslete, zda a případně jakou kontaktní osobu uvedete pro případnou možnost poskytnutí referencí na Vaši osobu. Uvedení referenčních osob přímo do Vašeho životopisu není podmínkou. Personalisté stejně nemohou shánět reference o Vás bez Vašeho předchozího souhlasu.

6) Posloupnost:

Vždy začínáme chronologicky od aktuálních údajů a vracíme se zpět do minulosti. To platí i o studiu, nejvyšší dosažené vzdělání by mělo figurovat na předním místě.

7) Časové vymezení:

V CV je třeba jasně rozlišit časové úseky, kdy jste se věnovali svému studiu nebo konkrétní práci. Vyjádření typu: 5 let jsem pracoval jako účetní, pak jsem 6 let dělal ve skladu – nejsou ideální. Napište konkrétní časové údaje. Na současné pozici pracuji od roku 2015, na pozici účetní jsem pracovala od roku 2012–2015. Nebojte se do životopisu přiznat, že jste byla na mateřské dovolené nebo jste se dlouhodobě léčili se zdravotním problémem. Je to lepší než mít mezeru v činnostech, která působí více „podezřele“ než když jasně sdělíte, že jste se věnovali mimopracovním aktivitám.

8) Fotografie:

Vložení fotografie je věc dobrovolná. Když už se ovšem pro ni rozhodnete, dobře zvolte její obsahovou rovinu. Například fotografie v plavkách z dovolené, fotky s Vašimi kamarády, domácími mazlíčky nebo rodinnými příslušníky skutečně nepůsobí profesionálním dojmem.

9) Pravopis:

Vždy je potřeba dbát na pravopisné chyby a pečlivě si vše překontrolovat. Nejste-li si jistí, požádejte někoho o kontrolu.

10) Úprava vzhledu dokumentu:

U úpravy obsahu dokumentu (zarovnání textu, barevné provedení, font písma) se držte osvědčeného pravidla „málo je mnohdy více“. Zvolte standardní kancelářskou úpravu dokumentů. Ideální je CV uložit do klasického formátu PDF, který Vám text nerozhodí a nelze do něj samovolně vpisovat jiný text. Často se stává, že si lidé stáhnou předvytvořený vzor CV, ale neumí ho správně vyplnit a celý text se jim rozhodí. Vytvořený dokument je třeba také vhodně pojmenovat, což je nejčastější nedostatek příchozích životopisů. Pojmenování typu: můj životopis, dokument cvičná verze, dokument koncept a podobné opravdu vhodné nejsou, použijte pro pojmenování ideálně Vaše příjmení či celé jméno: Kocourková_životopis, CV_NovákováPavlína a podobně. To vše ukazuje na Váš profesionální přístup. Profesionálně také nepůsobí emailové adresy, které jste si založili, když jste byli malí nebo na pokraji puberty, abyste se mohli seznamovat s ostatními. Emailové adresy jako kocourek257, beruska66 do pracovní komunikace opravdu nepatří.

Zmínit či nezmínit?

O tom, zda svůj zdravotní handicap prozradit přímo v životopisu se vedly, vedou a jsem přesvědčená, že i nadále vést budou, rozporuplné diskuze. Osoby z řad zdravotně znevýhodněných se většinou přiklání k tomu tuto informaci do CV primárně neuvádět s ohledem na případné diskriminační chování. Personalisté se naopak přiklání k tomu, že jsou rádi hned od počátku v obraze a důvod je prostý. Právě zástupci firem, kteří zajišťují nábor do firmy, znají velmi dobře místní poměry, prostředí a kulturu a dokáží tak lépe než Vy posoudit, zda je firma na přijetí člověka s handicapem skutečně připravena.

Určitě se nemusíte bát své postižení prozradit firmám, které jasně deklarují, že se snaží osoby se zdravotním postižením zaměstnávat. S ohledem na dnešní situaci na trhu práce bych se nebála uvést fakt o svém postižení přímo do životopisu, ba naopak, v dnešní době Vám to může v řadě případů přinést i konkurenční výhodu, protože zaměstnavatel ve Vás získá nejen kvalitního pracovníka, ale zároveň mu i pomůžete splnit legislativně nastavené předpisy. Nikdo Vás ovšem nemůže nutit informaci o zdravotním stavu v CV či při osobním jednání prozrazovat.

 

Foto: Pixabay

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Evataich
Evataich
4 let před
Picture of Tereza Jurásková Moravová

Tereza Jurásková Moravová

Tereza Jurásková Moravová se dlouhodobě věnuje problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Absolventka speciální pedagogiky pracuje pátým rokem v oddělení náboru nových zaměstnanců do firmy, proto je pro ni pracovní uplatnění lidí denním chlebem. Sama má získané zdravotní postižení.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ