Hostem online chatu na stránkách Inspirante.cz byl ve čtvrtek 3. října od 13 do 14 hodin Petr Vyhnánek, který má na starosti vzdělávací a kariérní poradnu. Tématem bylo hlavně studium na středních a vysokých školách. Ptali jste se i na potřeby studentů se speciálními potřebami.

A kdo je Petr Vyhnánek z Revenia?

Petr se věnuje problematice studia a následně zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Po absolvování Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy vyučoval na gymnáziu a poté působil 12 let na Metropolitní univerzitě Praha. Zde začal pracovat se studenty se zdravotním postižením na jejich přechodu ze studia do zaměstnání. K tomuto účelu připravil a vedl několik projektů pracovních stáží. V průběhu působení v oblasti vzdělávání zjistil, jak je důležitá pro osoby se zdravotním postižením správná volba studijního oboru vzhledem k postižení a pozdějšímu uplatnění na trhu práce. Zároveň zjistil, jak je podstatné podporovat mladé lidi již v průběhu studia formou stáží ve firmách s cílem zajistit hladký přechod ze studia do práce. A stejně jako je důležité pracovat se studenty, je důležité edukovat i zaměstnavatele; jejich představy o zaměstnávání osob se zdravotním postižením jsou stále často velmi zkreslené.

12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, pokud jsem na vozíku a chtěl bych jet na Erasmus, dostanu i příspěvek na asistenta? Děkuji

Petr Vyhnánek
Petr Vyhnánek
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, cesty na univerzity v rámci programu Erasmus jsou finančně podporovány základním grantem. Pokud máte další náklady např. na pobyt či dopravu asistenta, můžete požádat o speciální grant na úhradu jeho nákladů.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, ráda bych v příštím roce studovala sociologii, mám ale velké problémy se zrakem, kterou vysokou školu byste mi doporučil, kde mají pro takto handicapované studenty nejlepší podmínky? Případně i na kolejích…

Petr Vyhnánek
Petr Vyhnánek
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den,

každá veřejná vysoká škola má centrum podpory studentů se specifickými potřebami. Doporučuji Vám navštívit centrum školy, kam chcete jít studovat a domluvit se o podporách, které pro studium budete potřebovat. Rozhodně bych nevynechával návštěvu Masarykovy univerzity, centrum TEIRESIÁS, kde mají velké zkušenosti se studenty se zrakovým postižením.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, pane Vyhnánku, jsem v maturitním ročníku a chci se hlásit na vysokou školu. Jsem dyslektik, nabízejí i vysoké školy nějaké úlevy, podobně jako tomu bylo na střední škole?

Petr Vyhnánek
Petr Vyhnánek
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den,
asi bych nemluvil o úlevách ve studiu, ty by žádná škola neměla nikomu dávat. Určitě Vám ale škola poskytne podporu např. ve formě změn podmínek pro skládání zkoušek.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, které vysoké školy nabízejí bezbariérové koleje? Abych to upřesnil, mám na mysli spíš školy, které nabízejí technické obory. Děkuji za odpověď

Petr Vyhnánek
Petr Vyhnánek
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, odkázal bych Vás na příslušnou vysokou školu, na které chcete studovat a její centrum podpory pro studenty se specifickými potřebami. Ti budou mít určitě přehled o přístupnosti kolejí.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, budu příští rok maturovat, mám zdravotní postižení, mohu požádat o nějakou úlevu?

Petr Vyhnánek
Petr Vyhnánek
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, nejsem si jistý, jak se v takové situaci postupuje. Navrhoval bych Vám kontaktovat Vaši střední školu, ta bude vědět, jaké úlevy – např. prodloužení doby pro skládání zkoušky Vám může dát.

Šimon
Šimon
4 let před

Dobrý den, poprosím Vás o názor. Co dělat v případě, že mi zaměstnavatel nabízí kvůli postižení primárně brigádnické a řekněme lehce podhodnocené práce s tím, že si na sebe musíme trochu “zvyknout”? Zdá se Vám výhodné třeba kývnout na neplacenou stáž nebo třeba nějakou pozici primárně spíše pro studenty, takto se uchytit a časem se vypracovat? Má zkušenost a zkušenost mých známých s handicapem totiž taková většinou není. Člověk se tak spíš uvede jako někdo “nenáročný”, a pak je těžké se z toho u té firmy vymanit. Setkal jste se s něčím podobným? Děkuji za odpověď.

Petr Vyhnánek
Petr Vyhnánek
4 let před
Reply to  Šimon

Dobrý den, Šimone, mám zkušenost se stážemi vysokoškoláků ve firmách a ty se nám ukázaly jako vhodný nástroj pro získání pracovního místa u zaměstnavatele. Takže stáž bych spíš doporučoval, ale za jasně daných podmínek, na jak dlouho bude a zda je reálné pokračování v klasickém pracovním poměru. Jsou firmy, které mají trainee programy takto postavené a fungují velmi dobře, např. VZP.

Picture of Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ