Čtvrtý ročník mezioborové konference s názvem I slova léčí, tradičně zaměřené na psychosociální problematiku lidí s rakovinou, se bude věnovat specifikům komunikace s onkologicky nemocnými a jejich blízkými. Akci pořádá nezisková organizace Amelie, z.s., ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. 20. listopadu 2019 se v konferenčním centru GreenPoint setkají lékaři, zdravotní sestry, psychologové, sociální pracovníci a pacienti.

Konference je určena nejen pro profesionální pracovníky, kteří se starají o pacienty, ale mohou se jí zúčastnit i sami pacienti. Jde o sdílení znalostí a dovedností, výměnu názorů.

Komunikace zdravotníků s onkologicky nemocnými představuje základ úspěšné spolupráce během léčby. Díky ní mohou nemocní získat potřebnou důvěru nejen v lékaře, ale i v léčbu samotnou.

Vedle toho je pro pacienty ve velké míře důležitá podpora blízkých, přátel, ale také kolegů z práce. Aby cítili zájem o svou osobu. Že nejsou vyřazeni ze života, který žili dosud. Podporuje to jejich sílu situaci zvládat i tolik potřebný optimismus.

Zejména lékaři jsou pro nemocné velmi důležití. „Celé týmy profesionálů a laiků okolo každého nemocného mohou nabízet pomoc, která ve svém celku dává to, co nyní mnohdy schází,“ říká předsedkyně spolku Amelie Šárka Slavíková. „Důležité je i to, že profesionálové mohou počítat s pacientskými organizacemi či neziskovým sektorem, který může vhodně doplnit nabídku služeb. I proto je dobré, když se odborníci orientují v možnostech spolupráce s laiky. Rádi bychom, aby se na konferenci vyměňovaly názory, sdílely zkušenosti a všichni měli možnost se od sebe učit.“

Program konference nabízí vedle hostů z Čech i zahraničí také zajímavé workshopy. Ty cílí právě na důležitost spolupráce a komunikace a pomohou přenést slova do praxe. „Komunikace je velmi důležitá pro nemocné, blízké a je stále aktuální i napříč všemi pomáhajícími profesemi. Její zlepšení v týmech může pomoci při personálním nedostatku, přetížení a jako prevence vyhoření,“ upřesňuje Laura Janáčková, jedna z lektorek workshopů.

Jak říká psycholožka Zuzka Nemčíková: „Slovo, které nám pomůže, si často nemůžeme říct sami.“ Proto je dobré, když profesionálové ve správnou dobu vhodně zvoleným slovem pomohou nasměrovat.

 

Foto: archiv

Zuzka Nemčíková

Zuzka Nemčíková

Bývalá armádní psycholožka a hlavně nezdolná optimistka, sama říká, že má výcvik na zvládání nadlimitních životních situací. Prodělala třikrát rakovinu prsu, včetně opakovaných recidiv. Jako BRCA pozitivní se jí vrátila také rakovina vaječníků, nyní včetně metastáz. Na své cestě životem jde svou vitalitou příkladem i stovkám dalších pacientek. V roce 2018 otevřela své psychologické poradenství v Žatci, které je zároveň pobočkou spolku Revenium. Svými Pohlazeními pravidelně přispívá do online magazínu Inspirante.cz, ale i v jiných médiích je jako doma. Zuzka miluje běhání, je proslulou účastnicí seriálu RunTour, kde sbírala dojmy i trofeje. Největší výhrou je však její manžel Miloš, který jí drží palce ve všem, do čeho se pustí.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!