Slavní s handicapem: Billie Eilish si letos odnesla domů nejvíc cen Grammy

Billie Eilish, osmnáctiletá elektropopová písničkářka z USA, si z letošního udílení hudebních cen Grammy odnesla celkem pět ocenění: za album roku, nejlepší popové vokální album (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?), nahrávku roku, píseň roku, nejlepší popový sólový výkon (Bad Guy) a za nejlepšího nového umělce.

„Můžu něco k tomu říct? Myslím, že si tu cenu zasloužila Ariana Grande,“ řekla zpěvačka poté, co obdržela ocenění za album roku. Nebylo to v dějinách Grammy poprvé, co oceněný umělec prohlásil, že měl jeho gramofonek získat někdo jiný – v roce 2017 řekla zpěvačka Adele v přímém přenosu, že oceněná měla být její kolegyně Beyoncé, nikoliv ona sama.

Billie Eilish, která byla britskou edicí časopisu Vogue nazvána „perfektním vzorem pro generaci Z“ (generaci lidí narozených na začátku třetího tisíciletí), se tak stala nejmladší držitelkou této ceny. Spolu se svým bratrem byla vzdělávána doma, kde také nahrávala a dodnes nahrává muziku. Slavnou se stala poté, co zveřejnila píseň Ocean Eyes na zvukové platformě SoundCloud, kde si jí všimly rádiové stanice. Poté získala smlouvu s nahrávací společností Interscope.

Mezi jinými hvězdami vyniká ještě dalšími věcmi: nosí ráda obyčejné, pytlovité oblečení a má Tourettův syndrom, neurovývojové postižení projevující se tiky. Umělkyně se také během života potýkala s depresí.

„Naučila jsem se svoje tiky potlačovat a taky je minimalizovat, když nechci, abych v některých situacích někoho obtěžovala… Na druhou stranu, potlačovat to to jen zhoršuje, když už je to pryč,“ vysvětlila na svém instagramovém účtu.

Billie Eilish letos odehraje řadu koncertů, z nichž některé budou i v Evropě. Nejblíže Česku vystoupí 14. července v Berlíně (Mercedes-Benz Arena) a 15. července v Kolíně nad Rýnem (LANXESS arena) v Německu.

 

Foto: Wikimedia Commons / crommelincklars [CC BY]

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ