Online chat s Nicole Fryčovou 6. března: sociálně-právní poradna

Hostem online chatu na stránkách Inspirante.cz byla v pátek 6. března 2020 od 13 do 14 hodin Nicole Fryčová, která má na starosti sociálně-právní poradnu.

Lidé se zdravotním postižením se i v dnešní době potýkají při cestování s mnoha bariérami, ať už v podobě špatně přístupných nebo zcela nepřístupných dopravních prostředků, nástupišť či zastávek, chybějící akustické signalizace pro cestující se zrakovým postižením, nebo s lidskými bariérami.

V on-line chatu s Nicole Fryčovou, která se tématu dlouhodobě věnuje, jste se ptali na vše, co vás k tématu trápí či zajímá.

A kdo je Nicole Fryčová z Revenia?

Momentálně jsem studentkou 5. ročníku Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Právo je všude kolem nás, reguluje naše životy, setkáváme se s ním každý den a je krásné mu hlouběji porozumět, i proto bylo studium práv mojí první a jedinou volbou, kam se vydat po studiu gymnázia.

Prostřednictvím práva mohu pomoci ostatním lidem, kteří se zrovna ocitli v nějakých náhlých nesnázích nebo obtížnější etapě života. Mezi má oblíbená právní odvětví patří pracovní a občanské právo, právo sociálního zabezpečení, zdravotnické právo i ústavní a trestní právo. Velmi mě zajímá proces získávání příspěvku na kompenzační pomůcky, vyřizování příspěvku na péči a invalidní důchody.

14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, dcera hodně špatně vidí, před týdnem čekala na autobus na zastávce na znamení, nedočkala se, jen slyšela, jak kolem autobusy projíždějí – stála tam skoro hodinu. Jak se může bránit?

Nicole Fryčová
Nicole Fryčová
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, i o tomto problému se teď dost diskutuje, přesná pravidla by měla být vnesena do zákonné úpravy. Pokud má dcera bílou hůl a stojí v zastávce tak, že je zřejmé, že chce jet autobusem, každý autobus by měl v zastávce zastavit. Pokud se toto stává pravidelně, doporučila bych informovat o této skutečnosti přímo dopravce, aby na to upozornil své řidiče a nadále se to již nestávalo. Přeji pěkný den.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, nedávno jsem četla o nevidomé paní, kterou z auta vyhodil taxikář. Hrozí mu podle vás trestní stíhání?

Nicole Fryčová
Nicole Fryčová
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, o případu mám informace pouze z médií, tudíž neznám podrobnosti případu. Co vím, tak byla událost kvalifikována jako přestupek, samozřejmě za jistých okolností by se mohlo jednat o trestný čin – to je však na posouzení orgánů činných v trestním řízení. Pěkný den.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den, rozlišují podle Vás řidiči a dopravci to, zda člověk cestuje s vodícím či asistenčním psem? Jaké jsou v tom případně rozdíly?

Nicole Fryčová
Nicole Fryčová
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, podle zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením má osoba, která je držitelem průkazu ZTP/P nárok na bezplatnou dopravu vodícího psa, je-li úplně nebo prakticky nevidomá a pokud ji nedoprovází průvodce. Zákon tedy nezmiňuje asistenčního psa a to především z toho důvodu, že na rozdíl od vodícího psa, jehož dovednosti jsou regulovány vyhláškou, u asistenčního psa nic takového není, intenzivně se však pracuje na tom, aby bylo na asistenční psy nahlíženo stejně jako na vodící, musíme si však ještě nějakou dobu počkat. V tuto chvíli záleží na každém dopravci. Je však také třeba upozornit, že ministerstvo dopravy… Číst vice »

Anonymní
Anonymní
4 let před

Pořád se mluví o tom, že v Praze bude MHD bezbariérová, možná se něco zlepšilo, ale já to moc nevidím. Nejsem postižená, mám “jen” dvojčata v kočárku, a mám pocit, že v některých stanicích metra se to snad ani vyřešit nedá. O zastávkách tramvají a autobusů ani nemluvím. Víte, zda se to nějak řeší?

Nicole Fryčová
Nicole Fryčová
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, ano, v Praze je stále mnoho bariérových míst a to se týká i dopravních prostředků, město tento problém samozřejmě řeší, ale jak píšete, v některých stanicích metra a na některých zastávkách tramvají a autobusů není možné v současné době problém vyřešit. Pro lidi se sníženou schopností pohybu a orientace zůstává a ještě asi dlouhou dobu zůstane doprava ne zcela přístupná a bez bariér. Přeji pěkný den a pevné nervy při cestování.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Co říkáte na to zrušení busu H1, co jezdil mezi Černým Mostem a Florencem? Mají se hendikepovaní vůbec kam odvolat?

Nicole Fryčová
Nicole Fryčová
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, o zrušení nemám v tuto chvíli podrobné informace, ale domnívám se, že k zrušení bez náhrady jinou dopravou dojít nemůže, pokud by se tak přeci jen stalo, rozhodně se obraťte s podnětem na odbor dopravy Magistrátu hlavního města Prahy.

Anonymní
Anonymní
4 let před

Všiml jsem si, že jste v otázkách handicapovaných velmi aktivní. Zajímalo by mě, jak se jako “běžný občan”, co má handicap, mohu dostat například k projednávání dopravců či na ministerstvo? Jak mohu ovlivnit věci, které mě zajímají, třeba právě dopravu mezi konkrétními zastávkami nebo třeba výslednou podobu (rádoby) bezbariérových vozů. Děkuji za odpověď

Nicole Fryčová
Nicole Fryčová
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, sám můžete psát podněty dopravcům, kraji, obcím, Magistrátu hlavního města Prahy a dokonce i ministerstvu dopravy. Také se můžete stát členem různých komisí, odborných skupin a kulatých stolů, které se problematikou zabývají, je však potřeba kontaktovat kompetentní lidi (odbor dopravy atd.) a zmínit se jim o Vašem hlubším zájmu o problematiku. Bohužel ne všichni mohou být v jedné komisi, proto se to často řeší tak, že jsou v dané komisi zástupci různých kompetentních organizací a tyto organizace a případně jednotlivci sbírají podněty od ostatních, kterých se problematika dotýká. Hned teď si tedy můžete najít, kdo je členem komisí,… Číst vice »

Anonymní
Anonymní
4 let před

Dobrý den. MOžná trochu hloupý dotaz, ale nedá mi to. Může být průvodcem člověka se zrakovým postižením někdo, kdo má sám také průkaz ZTP/P a například špatně chodí?

Nicole Fryčová
Nicole Fryčová
4 let před
Reply to  Anonymní

Dobrý den, dotaz rozhodně hloupý není, zákon blíže nevymezuje osobu, která doprovází držitele průkazu ZTP/P, tedy doprovázejícím může být klidně někdo, kdo má sám průkaz ZTP/P, samozřejmě zákonodárce chtěl, aby průvodce držiteli průkazu ZTP/P byl nápomocen, ale to samozřejmě může splňovat i držitel průkazu ZTP/P. Tedy nikde není řečeno, že by průvodcem nemohl být držitel průkazu ZTP/P, nic tomu nebrání.

Redakce

Redakce

Magazín Inspirante je zaměřen na žurnalistiku, která nejen upozorňuje na nejrůznější sociální problémy, ale především nabízí řešení a pozitivně motivuje. Na redakci, grafice, provozu i inzerci se podílejí převážně lidé se zdravotním (či jiným) znevýhodněním. Tvoříme střechu informaci v rámci témat, která propojují oblasti zdravotní, sociální a vzdělávací. Baví nás rozmanitý pohled svět a doufáme, že bude s námi bavit i vás. Vznikli jsme jako jeden z projektů neziskové organizace Revenium. Jsme však tady, abychom spolupracovali se všemi neziskovými i ziskovými organizacemi, se všemi lidmi, pro které jsou témata rozmanitosti, inkluze a propojování různých světů důležitá.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!