Světluška rozjela Podcasty POTMĚ a chystá i online kavárnu

Fanoušci podcastů by měli zbystřit. V polovině května odstartoval nový Podcast POTMĚ, který bude každé dva týdny přibližovat každodennosti ze života nevidomých a slabozrakých. Prvním hostem byla spolupracovnice Revenia Nicole Fryčová. Studentku práv zpovídal populární youtuber Kovy.

Nové online projekty Nadačního fondu Českého rozhlasu, který je veřejností znám spíše jako Světluška, vznikly jako poděkování za podporu organizaci, která již dvě desetiletí pomáhá těžce zrakově postiženým žít život podle vlastní volby.

Podcast bude možné naladit pravidelně – každé dva týdny ve čtvrtek na mujRozhlas nebo na Spotify.

Na témata všeho druhu bude mluvit pokaždé jiný moderátor – známý z Českého rozhlasu nebo sociálních sítí – s nejrůznějšími hosty.

Hovořit se bude nejen o studiu a práci, ale i o koníčcích – sportu či cestování. Dozvíte se, co je skutečně faux pas a proč si nevidomí mnohdy libují v černém humoru. A taky to, jak si zrakově handicapované dámy rozumějí s líčením, jak vypadá rande nebo jak se učí s dětmi do školy…

Šéfka Světlušky: Nejlepší projekty vznikají, když vás donutí okolnosti

Na další nové aktivity Nadačního fondu Českého rozhlasu jsme se zeptali Gabriely Drastichové, která stojí v čele organizace dva roky.

„Stávající situace nám přinesla úžasnou příležitost. Světluška je online. Sbírkové předměty, které svítí ve tmě, si nyní můžete zakoupit ve zbrusu novém eshopu. Kromě Podcastů POTMĚ otevíráme také Kavárnu POTMĚ: online. Jsou to radosti, jež posíláme našim dárcům jako poděkování za podporu nejen ve sbírce Posviť Světlušce.

A Gabriela Drastichová dodává: „Kavárna POTMĚ: online je takovým obývákovým zážitkem. Kávu a čaj si tentokrát musí hosté uvařit sami, ale o zábavu se jim postarají naši nevidomí a slabozrací kavárníci a jejich host. Vše se odehrává v online prostředí Crowdcast. První kavárna se otevře již v úterý 19. května v 18 hodin a naším hostem bude herečka Tereza Kostková. Příjemnou hodinku v kavárně budete moct zažít každý týden v úterý ve stejném čase.“

Mluvíte o příležitosti, ale jak se nadační fond celkově vyrovnává se současnou koronavirovou pandemií? Už 19. března jste například otevřeli „krizový fond“. Koho zatím podpořil a v jaké výši?

„Krizový fond jsme otevřeli pro rodiny, které pečují o dítě s těžkým zrakovým a kombinovaným zrakovým postižením, jelikož jsme vnímali, že se ze dne na den ocitly bez podpory školy, rané péče, asistentů, a zejména rodiče samoživitelé se tak dostali nejen do psychicky náročné situace, ale často i do tíživé situace finanční. Stejně tak jsme podporu otevřeli pro zaměstnance a živnostníky, kteří kvůli mimořádným opatřením přišli o možnost výdělku nebo se stali postradatelnou pracovní silou. Typicky maséři, hudebníci či lektoři. Dosud jsme vyplatili rodinám a jednotlivcům bezmála 800 tisíc korun. Peníze se nám dařilo vyplatit maximálně do dvou týdnů od požádání.“

Rok 2020 bude rozhodně jiný než ty předchozí. Řada světluščích aktivit bude později nebo nebude vůbec. Ustojíte to?

„Ustojíme, jinou variantu si ani nepřipouštím. Ale přistupujeme k této situaci s velkým respektem. Noční běhy pro Světlušku jsme přesunuli na podzim, stejně tak Kavárnu POTMĚ, která se měla otevírat v červnu hostům v Praze. Reálné obavy máme samozřejmě i z výsledku celonárodní sbírky v září, kterou provádějí dobrovolníci ze škol. Zavedli jsme úsporná opatření, ale zachovali jsme plnohodnotný chod grantového oddělení, protože to tvoří srdce nadačního fondu,“ říká  Gabriela Drastichová.

„Také čekáme, jak rychle se na nohy postaví naši firemní partneři, kdy velká část z nich jsou firmy zasažené mimořádnými opatřeními v první linii: hotely, restaurace, eventové agentury, reklamky, tiskárny… Víme a respektujeme, že se nejprve musí postarat o sebe a své zaměstnance, než budou schopni opět darovat Světlušce služby či ji podpořit finančně.“

Podcasty POTMĚ
Každých 14 dnů ve čtvrtek, pokaždé s jiným moderátorem, ale vždy na zajímavé téma se zrakově postiženým hostem.

Kavárna POTMĚ: online 
Příjemné posezení u kávy s  nevidomými a slabozrakými kavárníky. Inspirativní hosté, neotřelá témata a dobrá zábava i poznání. 
Odehrává se v online prostředí pro živou konverzaci Crowdcast každé úterý v 18 hodin.
První kavárna se otevře v úterý 19. května v 18 hodin, hostem bude herečka Tereza Kostková. 

Nadační fond Českého rozhlasu 
Před 20 lety ho založil Český rozhlas.
18 let je hlavním projektem fondu Světluška, která pomáhá těžce zrakově postiženým srovnat jejich nesnadnou výchozí pozici v životě, žít život podle vlastní volby a zvládat překážky, jimž kvůli handicapu čelí.
Za dobu působení NF přerozdělil 160 milionů korun.
Ročně podpoří přes 250 jednotlivců a 80 organizací, které zajišťují po celém Česku služby pro zrakově postižené: od dětí po seniory.

Web: svetluska.rozhlas.cz/posvit-svetlusce-a-uzij-si-nove-zazitky-8201550

Foto: Pixabay

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ