A co když umírám? Průvodce obtížemi po celém těle

Bolest hlavy, únava, knedlík v krku nebo krev ve stolici? Máte, ignorujete, bojíte se k doktorovi? Kniha A co když umírám?, kterou napsali Marc Eisenberg a Christopher Kelly, pojednává zábavně o nezábavných věcech.

Její autoři tvrdí, že na světě je jedna otázka, která vrtá hlavou každému z nás. V noci nám nedá spát a nutí nás objednat se po letech k lékaři… 

Zní: Co když umírám? Správně by však ta otázka měla znít: „Co když to bude dříve, než jsme čekali?“

Protože co když bolest hlavy není pouhou bolestí hlavy, ale život ohrožující stav, krvácení do mozku. Uprostřed noci se i ta jednoprocentní šance tohoto špatného scénáře zdá být spíše osmadevadesátiprocentní. A nikdo nechce ignorovat problém, který by mohl způsobit jeho zkázu.

Takže pokud u vás nastaly nějaké nové příznaky, měli byste vyšilovat, nebo se uklidnit? Chováte se jako hypochondři, nebo je to naprosto namístě? 

Kniha představuje nejčastější symptomy a také to, jak v jejich případě postupovat – jestli zůstat v klidu doma, zvednout telefon a zavolat lékaři, nebo upalovat na pohotovost…

Uznávám, že číst A co když umírám? jako knihu (a to ještě v době celosvětové pandemie způsobené nevyzpytatelným virem) může být obzvlášť pro hypochondry náročné. Protože to máte fakt všechno! 

Ale pokud jste skončili s biologií někde na základce, je docela praktické promrskat si fakta o fungování těla a připomenout si, co je ještě fajn a co už patologie. 

A když vás rozbolí třeba ucho, je možné se do knížky podívat jako do slovníku: může to být tohle, tohle nebo ještě tohle…

Zajímavé je i to, že autoři dávají mnohé příznaky do souvislosti s účinky některých medikamentů. A to, že o sobě a svém těle víc víte, určitě ocení i váš doktor.

A i když máte při čtení trochu stažený zadek, určitě se i pobavíte: text je svěží a nešetří se v něm nadsázkou a legrací. 

Abyste si představili, jak je kniha psaná, podívejte se na malou ukázku.

Ukázka z knihy:

Bolest hrudníku

Bolest hrudníku není žádná sranda. Vážně – přemýšleli jsme, co by se o ní dalo říct vtipného, a na nic jsme nepřišli. Nevěříte? Tak zkuste skupince doktorů oznámit, že máte drtivou bolest na hrudníku, a za pár minut řekněte, že jste si dělali srandu. Pravděpodobně je to příliš nepobaví.

Největší obavu samozřejmě představuje to, že bolest hrudníku může poukazovat na infarkt, což znamená, že má některá část srdečního svalu nedostatečný přísun krve. Vzhledem k tomu, že infarkt může mít katastrofální následky včetně smrti, doktoři mají tendenci při této diagnóze trochu vyšilovat. 

Na většině pohotovostí musí být pacienti s bolestí hrudníku vyšetřeni do deseti minut od příchodu. (Důrazné varování: Nikdo se nebude smát, když se svým zarostlým nehtem předběhnete řadu, zatímco budete křičet „bolest hrudníku“.)

Pokud máte bolest hrudníku a ještě jste se nedostavili na pohotovost, asi se vám uleví, když prozradím, že se většinou jedná jen o zaražené větry nebo natažený sval. Ale jak poznáte, co zrovna vám je? Potřebujete okamžitou operaci srdce? Nebo jen prášky na zažívání?

Více o knize: kosmas.cz/knihy/270463/a-co-kdyz-umiram/

Foto: cpress.cz

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ