Ničení životního prostředí má dopad na všechny lidi na této planetě, včetně těch, kteří jsou považováni za společensky „neestetické“. Pokud ovšem nějaká iniciativa za ochranu životního prostředí tuto „neestetičnost“ přímo či nepřímo propaguje, lidstvu nijak nepomáhá.

Před několika týdny se v pražském obchodě značky Zara uskutečnil protest skupiny Extinction Rebellion. Důvodem bylo vyjádření nesouhlasu s tzv. rychlou módou neboli výrobou oděvů, pro kterou je typická nadprodukce a problematické pracovní podmínky zaměstnanců.

Ve fotoreportáži z protestu, kterou zveřejnil online časopis Alarm, vidíme, že skupina aktivistů se postavila nahá do výlohy a své intimní partie zakryla různými transparenty, například s nápisy „nechci podporovat nadprodukci a přebytečný konzum“ nebo „radši budu nahá“.

Zastavme se u druhého hesla. Pokud dlouhodobě sledujete hnutí za práva živočichů nebo ochranu přírody obecně, víte, že toto heslo tu už kdysi dávno bylo – a to v kampani organizace PETA, která svůj slogan „raději budu nahý/nahá, než abych si na sebe vzal(a) kožešinu“ po téměř třech dekádách přestala používat.

V kampani PETy figurovaly známé celebrity, například Pamela Anderson nebo Khloé Kardashian. Ty sice na fotkách výlohy pražské Zary nenajdeme, přesto když je mezi sebou porovnáme, zjistíme, že mají něco společného.

Na všech těchto fotkách najdeme, řekněme, společensky krásné lidi. Nikomu tam nejsou vidět špeky ani protézy. Dotyční lidé svým vzhledem nikoho nepobouří a možná dokonce někoho inspirují k tomu, aby si výrobky z kožešiny nebo od Zary nekupoval.

Závidím jim? Snad ne. Nemohu samozřejmě vyloučit, že na nějaké podvědomé úrovni si přeju být jako dotyční protestující nebo dotyčné hvězdy – ale je to jen proto, že mě společnost celý život učí, že takhle mám vypadat bez ohledu na to, jak jsem se narodila a jaké jsou moje fyzické možnosti.

Ostatně – proč se musíme hned vysvléknout donaha, abychom projevili nesouhlas s módou? Můžeme si přece vzít na sebe třeba pletený svetr od babičky nebo cokoliv jiného. Jenže pletený svetr nikoho nešokuje ani jinak nevzruší. Nahá kráska ano.

Jsme tedy najednou v situaci, kdy skupina aktivistů za ochranu životního prostředí útočí na nejnižší lidské pudy a využívá k tomu lidi, kteří nejspíš nejsou ostrakizováni za to, jak vypadají. 

Kdyby se do výlohy ovšem postavili lidé s pár kily navíc nebo s chybějícími končetinami, najednou by na protest reagovali přihlížející jinak. Protestující by se pravděpodobně setkali s posměšky nebo odsuzováním, stejně jako se to děje v jiných hnutích, kde nejsou jen konvenčně hezcí lidé.

Co tedy podobné protesty či kampaně sdělují? Že pokud naše těla nezapadají do škatulky, nemůžeme jimi vyjádřit názor. A vlastně tím ještě vyjadřujeme, že je úplně v pořádku plýtvat teatrálními výkřiky o tom, jak budeme raději chodit nazí, ačkoliv reálně na veřejnosti budeme dál chodit se zakrytým hrudníkem, rozkrokem a podle počasí i něčím jiným.

A stejně jako si přeji, aby počasí a klima nezničilo lidstvo ani jiné živé bytosti na této planetě, přeji si zároveň, aby ideál krásy nezničil naděje, sebevědomí ani smysl života těch z nás, kteří do něj nezapadáme.

Foto: Pixabay

Picture of Ivana Recmanová

Ivana Recmanová

Pracuji v Reveniu jako redaktorka a zároveň působím na volné noze jako překladatelka, lektorka a mediální poradkyně. V letech 2018 - 2020 jsem byla členkou Poradního orgánu pro monitorování práv osob se zdravotním postižením zřízeném při úřadu veřejného ochránce práv. V minulosti jsem publikovala například v Deníku Referendum, Mladé frontě DNES, Alarmu nebo Novém prostoru. Jsem diagnostikovaná autistka. Ve volném čase se věnuji psaní poezie, cestování, hudbě a dobrovolnické činnosti pro Trans*parent a Amnesty International.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ