Dialog Jessenius spouští projekt a online kurz o nehojících se ranách

Obecná prospěšná společnost Dialog Jessenius se již přes deset let věnuje onkologickým pacientům.

Jejím cílem je rozšířit informovanost o závažných onemocněních, rizikovém chování a zlepšit komunikaci jak mezi zdravotníky, pacienty a rodinnými příslušníky, tak mezi žáky, učiteli a vedením škol i jejich zřizovateli. Společnost má akreditaci vzdělávací instituce pod hlavičkou MŠMT, odborným garantem u zdravotních projektů je 1. a 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

Nyní Jessenius připravuje projekt Zahojíme, který se zabývá nehojícími se ranami (nejen) u onkologicky nemocných. Jedná se o vážný problém, Česká republika řeší každoročně až 71 tisíc pacientů s nehojící se ránou. Projekt se proto snaží rozšířit povědomí o problematice a časem přerůst v pacientskou organizaci. Webové stránky jsou určeny pro odborníky i laiky a informace jsou přehledně rozděleny do tří kategorií: Prevence, Pacient a rodina, Informace pro odborníky. Za povšimnutí stojí například nejčastější příčiny špatného hojení – porucha krevního oběhu způsobená aterosklerózou, tzv. kornatěním tepen. Hojení často komplikuje infekce, otok dolních končetin a bércové vředy a také opakovaný tlak na ránu, například u ležících pacientů. Rovněž je uvedena také nadměrná konzumace alkoholu a cigaret, což je v naší republice alarmující. 

Dialog Jessenius spouští také on-line kurz elektronické univerzity EUNI o základech hojení ran s názvem „Základní kurz léčby ran“. Jeho autorem je MUDr. Jan Stryja, Ph.D a účastníci se v něm například dozvědí, jaké jsou základní typy nehojících se ran, jak se diagnostikují nebo kam pacienty s nehojící se ránou směřovat. Studium je zdarma a kurz je ohodnocen 4 kredity celoživotního vzdělávání lékařů, 2 body celoživotního vzdělávání lékárníků a získal souhlasné stanovisko České asociace sester. Tyto a další aktivity by měly vést k lepší informovanosti, organizaci a spolupráci. Garanty a rádci projektu jsou Česká společnost pro léčbu rány, sekce podpůrné léčby České onkologické společnosti ČLS J.E.P. a Česká asociace sester.

Foto: Pixabay

Picture of Klára Šmejkalová

Klára Šmejkalová

Básnířka, fanda dobré literatury a japonských anime. Vystudovala jsem psychologii na Univerzitě Karlově v Praze. Psala jsem např. pro Mladou frontu nebo Hospodářské noviny, starala se o děti na psychiatrii nebo trénovala potkany v laboratoři. Mám diagnostikovanou schizofrenii a ráda bych jednou působila jako psycholožka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ