Projekt Krámek s DOBROtami vznikl v Malči na Havlíčkobrodsku už před šesti lety. U jeho zrodu byla Hana Nováková, která v Malči koupila dům i se starou hospodou. Její vizí bylo vytvořit místo, kde se dá koupit dobré jídlo, potkat s přáteli, udělat si radost a podpořit výrobce z okolí. A protože přemýšlela o možnostech financování a podpory podnikání na vesnici, oslovila ji výzva pro nové sociální podniky.
Dalším podnětem pro vznik Krámku byla informace, že se v Malči znovu otevřou prostory zámku, což slibovalo vyšší počty návštěvníků a případných zákazníků. „Velkou oporou mi byla paní Markéta, která už od začátku chtěla jít do projektu s námi. Pomáhala mi při opravách domu. Díky tomu se nám podařilo krámek otevřít v červnu 2018,“ vysvětluje původní provozovatelka na webových stránkách.
Počátkem roku 2021 se pak Hana Nováková domluvila s Markétou Urbanovou, že Krámek bude provozovat už jen druhá jmenovaná se svou dcerou.
„Dcera Adéla se v té době přestěhovala zpátky na Vysočinu, takže jsme se společně pokusily Krámek oživit. A podařilo se. Chytil druhý dech a dnes funguje jako rodinný podnik. Dcera si tak trochu splnila i svůj sen, že bude mít vlastní kavárnu. V Krámku s DOBROtami nabízíme i občerstvení, takže se jí ten sen vlastně splnil,“ vysvětluje Markéta Urbanová.
Na webových stránkách jsem se dočetl, že pečete různé druhy kváskových chlebů, ale v Krámku mohou zákazníci i posedět a dát si třeba dobrou kávu a k tomu nějaký zákusek. Nabídku jste tedy rozšířili, ale přece jen… Maleč je poměrně malá obec. Jak náročné je udržet se na trhu a co ze zmíněných výrobků váš Krámek hlavně živí?
Po znovuotevření Krámku pod naším vedením jsme se rozhodly veškeré pečivo i zákusky nahradit vlastními výrobky. Jako velkou raritu nabízíme celožitný kváskový chléb, u kterého dodržujeme pečení podle staré receptury. Jeho příprava trvá zhruba dvacet čtyři hodin. Tento chléb je velice zdravý a každý den máme v nabídce alespoň polovinu bezlepkových zákusků. Máte pravdu, že udržet se na malé vesnici je obtížné, a tak se snažíme rozšiřovat nabídku. Proto u nás najdete široký sortiment od dárkového zboží až po oblečení pro děti vyrobené z tuzemských látek a ušité místní švadlenou. Moc nám pomáhají věrní zákazníci, kteří k nám jezdí i z okolních měst a vesnic. A to také kvůli tomu, že nabízíme bohatý bezobalový sortiment. V létě máme otevřenou zahrádku, takže nás navštěvují i cyklisté a turisté, kteří chodí naproti na zámek.
Provozování Krámku vyžaduje určitě hodně práce, vy jste na to s dcerou samy. Máte nějaké další plány do budoucna, jak ještě třeba rozšířit nabídku regionálních potravin?
Kromě skvělých farmářů z okolí, od kterých odebíráme sýry, tvarohy, domácí jogurty, místní klobásy a podobně, můžeme nalákat zákazníky také na kozí mléčné výrobky v bio kvalitě, které budou v prodeji od letošního jara. Také přemýšlíme nad rozšířením sortimentu od mlékárny v Kraskově.
Poslední roky jsou náročné i z hlediska prudkého růstu cen energií a dalších vstupů. To určitě platí i pro vaši provozovnu. Jak se s tím vyrovnáváte a nemuseli jste třeba něco omezit nebo zrušit, protože byste to finančně neutáhli?
Vyrovnáváme se s tím těžko. Rozhodující pro nás asi bude tento rok. Pokud se obrat a tržby zvýší, budeme pokračovat. Pokud ne, budeme bohužel muset skončit, což bychom nerady, protože nás práce baví, avšak výdělek není takový, aby nás mohl uživit. Nynější chod není bohužel udržitelný z hlediska ekonomiky Krámku. Velice by nás to mrzelo také kvůli tomu, že splňuje funkci místa pro setkávání všech generací, které tu s námi na vesnici žijí.
Už jste zmínila, že v současnosti pracujete v Krámku jen vy a vaše dcera. Neuvažujete o tom, že byste dali práci osobě se zdravotním postižením?
Krámek byl původně založen jako sociální podnik. Ale teď je situace z ekonomického hlediska tak napjatá, že nám neumožňuje přijmout další pracovnici. Pokud by se nám obrat a tržby podařilo zvýšit, určitě bychom rády daly práci i osobě se zdravotním znevýhodněním. Máme v Malči jednu slečnu vyhlédnutou. Už se byla u nás i podívat a seznámily jsme ji s tím, jak to u nás vypadá.
U velkých firem je nedílnou součástí jejich aktivit i podpora různých charitativních projektů. Majitelé malých provozoven často bojují o přežití. Přesto bych se rád zeptal, jestli se nepodílíte na projektech, jež pomáhají potřebným?
Příležitostně některé charitativní projekty podporujeme. Například v rámci charitativního bazárku, který se koná dvakrát do roka. Podobně když je v Malči nebo okolí zajímavá akce, tak se snažíme přispět sponzorsky. Ale jde o drobnější příspěvky. Myslím, že i myšlenka, která stála u zrodu Krámku, tedy vytvořit v Malči sociálně-kulturní místo, kde se mohou setkávat rodiny s dětmi, přátelé a známí, částečně naplňuje myšlenku sociálního podnikání. I to, že produkty a zboží, které u nás nabízíme, odebíráme od výrobců z blízkého okolí.
Foto: Krámek s DOBROtami