Naše oči jsou často namáhány a v době koronavirové u některých z nás ještě více, než jsme běžně zvyklí. Já sama občas nevěřím při čtení zpráv z domova a ze světa těm svým.

Už po dvou hodinách práce s počítačem nebo koukání do mobilního telefonu dochází k takzvané digitální únavě zraku, a ačkoli se člověk snaží sebevíc, počítači ani mobilu se prostě mnohým z nás nedaří vyhnout. Ti, co mají doma malé školáky, tímto způsobem komunikují s vyučujícím a případně ostatními rodiči, starší žáci si svůj zrak obstojně namáhají sami, a když už nesledují online vyučování nebo nezpracovávají na počítači referát, snaží se být ve spojení s okolním světem alespoň prostřednictvím sociálních sítí. Vůbec už nemluvím o těch, pro které je práce s počítačem jejich denní chleba a hodin u něj tráví nepočítaně. 

Možná některým z vás přišlo zvláštní, proč se na úvodní fotografii nachází obrázek jak z časopisu pro nadšené zahrádkáře a nikoli obrázek oka, který by se u článku o oční gymnastice logicky nabízel. Není to nedostatkem obrázků, ale ze zcela prostého důvodu. Zelená barva uklidňuje, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. V mládí jsem se věnovala závodní střelbě a právě zelená barva byla tou, do které jsem se dívala, když jsem měla pocit únavy očí, protože střelec musí mít nejen klidnou mysl a pevnou ruku, ale i bystré oko. Postupem času jsem začala využívat oční gymnastiku i při cvičení se seniory a tu a tam zařadím některý ze cviků i při cvičení s dětmi. 

Ráda bych se s vámi tedy podělila o těchto několik jednoduchých cviků, kterými můžete prospět svému zraku. Samozřejmě je mi jasné, že málokdo může tato cvičení praktikovat třikrát denně, proto je dobré se věnovat pořádně alespoň jedné sérii cviků, a to ideálně večer před spaním. Není na tom nic složitého, jen je třeba odložit brýle a v případě kontaktních čoček je dobré cvičit rovněž bez nich. Pro tato cvičení nejsou žádná zdravotní ani věková omezení, pouze u pacientů po očních operacích se doporučuje minimálně měsíc po zákroku s touto kratochvílí počkat. Abychom si cvičení zatraktivnili, můžeme k němu pustit nějakou pěknou relaxační hudbu a v přiměřeně osvětlené místnosti se do toho pustit. 

Přeji všem nejen bystrý zrak, ale i mysl. 

Vaše sestra v akci 

Gábina Doleželová

Všechny cviky ke stažení (klikněte):

Foto: archiv Gabriely Doleželové

Picture of Gabriela Doleželová

Gabriela Doleželová

Jsem zdravotní sestrou v neustálé akci. Sama nejsem pacientkou, nýbrž rodinným příslušníkem pacientů a pomáhám lupénkářům prostřednictvím pacientských organizací nebo v rámci vzdělávacích akcí pro odbornou i laickou veřejnost. Svěřené úkoly se snažím plnit do puntíku (Puntíkový den), šlapu do pedálů a ráda si poskočím (instruktor spinningu a jumpingu). Baví mě práce s dětmi, a to nejen těmi mými.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ