Proč o duševním zdraví nemluvíme tolik jako o zdraví fyzickém? Takovou otázkou uvozuje svoji činnost nezisková organizace Nevypusť duši, která již řadu let dělá osvětu v oblasti duševního zdraví.

Přes videa a infografiky na sociálních sítích se dostala až k workshopům pro středoškoláky a  učitele, s kterými objíždí školy po celé republice. „Jsme Nevypusť duši a naším největším přáním je, aby se ve školách nezapomínalo na duševní zdraví. Chceme posílit naši činnost ve školách i online a zajistit, aby se prevence a kontakty na dostupnou pomoc dostaly k co nejvíce mladým lidem po celé České republice,“ říká o sobě organizace.

V listopadu neziskovka oslavila pět let. A jak to celé začalo? Jednoho léta 2015 si dvě kamarádky, Tereza Růžičková a Marie Salomonová, řekly, že založí v Česku projekt na osvětu o duševním zdraví. Inspirací jim bylo jejich vlastní studium v Anglii, kde je informovanost mnohem větší než u nás, a také vlastní zkušenost s duševním onemocněním. Z nadšeneckého projektu se stala seriózní organizace, která má nyní podporu firem i vlády. „Leží nám na srdci budoucnost moderní péče o duševní zdraví, na důkazech založená prevence, včasná intervence, lidská práva uživatelů psychologické a psychiatrické péče, snížení stigmatu, vzdělávání budoucích profesionálů v pomáhajících profesích a dostupnost služeb,“ stojí na webu.

A co má projekt vše za sebou? Více než 10 000 lidí díky Nevypusť duši ví, jak pečovat o své duševní zdraví a kde hledat pomoc v případě nouze. Zhruba 150 dětí tuto péči odborníka skutečně vyhledalo. A Nevypusť duši jako první dalo dohromady komplexní seznam služeb a informovalo v nouzovém stavu o tom, kam se obrátit o pomoc. A je toho mnohem víc. Podpořit Nevypusť duši můžete i vy. Organizace právě odstartovala kampaň na Hithitu na pokrytí dalšího fungování. I sdílení se počítá a vždycky můžete navštívit jejich Instagram nebo Facebook.

Foto: Pixabay

Klára Šmejkalová

Klára Šmejkalová

Básnířka, fanda dobré literatury a japonských anime. Vystudovala jsem psychologii na Univerzitě Karlově v Praze. Psala jsem např. pro Mladou frontu nebo Hospodářské noviny, starala se o děti na psychiatrii nebo trénovala potkany v laboratoři. Mám diagnostikovanou schizofrenii a ráda bych jednou působila jako psycholožka.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!