Na Inspirante startuje nový seriál: Výlety bez bariér

V redakci Inspirante už se všichni těšíme na jaro. Před příchodem nové turistické sezony, kdy se návštěvníkům po celé České republice otevřou brány hradů a zámků, jsme se rozhodli připravit nový seriál Výlety bez bariér.

Budeme vás zvát na místa, která sami známe a máme rádi, i na ta, která nám z hlediska přístupnosti pro turisty s nejrůznějšími typy omezení doporučíte.

Budeme se mimo jiné ptát, kam všude se dostane vozík, jaký je přístup k památce, i kde je v objektu bezbariérové WC…

Na seriálu budeme úzce spolupracovat s webem Aktivní život, jehož stále aktualizované tipy na výlety a ubytování bez bariér po celé České republice vřele doporučujeme.

Národní památkový ústav, jehož objekty – státní hrady a zámky – loni navštívilo 5,5 milionu lidí, vydal před deseti lety publikaci Jak dobýt hrad: Památky takřka bez bariér. Ta mapovala stav bezbariérovosti jednotlivých objektů. Od té doby ale přibylo množství dalších památek bez bariér, zajímavé trasy najdeme i v řadě objektů soukromých majitelů. Budeme se pro naše čtenáře snažit zjistit víc.

Dohromady je u nás v současnosti podle odhadů nejméně sto bezbariérových památek.


  • Nejnavštěvovanějšími objekty v loňském roce byly zámky Český Krumlov, Lednice a Hluboká.
  • Nejnavštěvovanější památkou v Česku je dlouhodobě areál Pražského hradu, kam ročně zavítá přes dva miliony turistů.

Zdroj: Národní památkový ústav

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ