České firmě BlindShell, která vyvíjí software do telefonů pro zrakově postižené seniory, se čím dál víc daří za hranicemi. Aktuálně hlásí vstup na trh ve Spojených státech a finišuje distribuci v subsaharské Africe.

Výrobce mobilních telefonů, donedávna startup, původně vznikl na pražském Českém vysokém učení technickém – první aplikace totiž vzešla z diplomové práce. A jak se telefonům pro slabozraké a nevidomé seniory povedlo dostat do světa velkého byznysu?

„O proniknutí na americký trh usilujeme od roku 2016 a očekáváme, že teď, když se to povedlo, vytvoří ještě v tomto roce 30 procent našeho letošního obratu,“ říká ředitel BlindShellu Jan Šimík a dodává: „V březnu 2019 jsme si účastí na velké výstavě v USA ověřili, že zájem o naše telefony skutečně je. Od té doby jsme intenzivně pracovali na verzi pro USA a během pár týdnů už budou za mořem doslova u zákazníků na stole.“

Dobrým krokem bylo navázání partnerství s organizacemi, které mají v USA na starosti pomůcky pro handicapované, mimo jiné se silnou asociací VA (US Department of Veterans Affairs).

Klíč k úspěchu však ležel i v oblasti technologie: „V roce 2016 jsme pochopili, že náš tehdejší model nebyl pro americký trh vhodný. Snad každý se tam ptal na ovládání hlasem. A to jsme tehdy ještě neuměli. Náš současný model to však už plně ovládá, takže mu nic nebrání, aby v Americe uspěl,“ doplňuje příběh cesty mobilu BlindShell na americký trh Jan Šimík.


BlindShell je česká společnost, která vyvíjí software do telefonů pro zrakově postižené seniory.

Její první aplikace vzešla z diplomové práce na pražské ČVUT, dnes firma prodává své produkty téměř v celé Evropě. Letos na podzim vstoupila na americký trh a finišuje distribuci do subsaharské Afriky.

V současnosti nabízí dva modely pro nevidomé. BlindShell Classic je model s klasickou konstrukcí a tlačítky – má však speciálně upravený software pro nevidomé. Dalším modelem je BlindShell 2 Baroque. Ten má již dotykový displej.


Deloitte Technology Fast 50

Firma BlindShell letos obdržela ocenění v soutěži společnosti Deloitte Technology Fast 50 CE. Ta oceňuje nejrychleji rostoucí technologické společnosti ve střední Evropě, a to v kategorii Rising Star. Podmínkou pro zařazení do této kategorie jsou výnosy přes 30 000 eur v každém z posledních tří let.

Web: https://www.blindshell.com/cs/main-page-cz/

 

Foto: web Blindshell.com

Picture of Marie Zemanová

Marie Zemanová

Její sloupek #za-zrak jste mohli v magazínu Inspirante číst od roku 2019. Ve stejnojmenném blogu informuje o životě bez zraku v souvislostech i na Facebooku. Po letech v médiích se nyní v sociálním podniku Spolu s vámi věnuje PR a lektoruje na workshopech o zrakovém handicapu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ