Je čas dovolených. Možnost někam si vyjet, vzdálit se běžným povinnostem, stále stejným místům, někdy i tvářím. Získáváme prostor pro srovnání myšlenek, dokonce luxus dovolit si vypnout ty vtíravé a nepříjemné. Nastává šance zahodit stereotypy, vyhnout se ubíjející rutině. A co si něco málo z toho zkusit ponechat i po návratu zpoza hranic všedních dní?

Je praktické mít svou bublinku pro přežití. Vlastně je to v dnešní době nutnost. Jenže zůstávat pouze v ní, poskakovat si stále stejným tempem a směrem, to má jediný výsledek – otupělost, osamocenost, vyhoření a pocit bezvýchodnosti. Krátká dovolená nám pak jen těžko pomůže ven z takové šlamastiky. Trvalá monotónnost ukolébá ke spánku i největší nespavce… Pookřát je možné jedině změnou, minimálně rozhodnou snahou o ni. 

Právě dovolené nám mohou pomoci v přeskládání některých priorit a přehodnocení přístupu ke každodennostem. Ve vyladění pohledu na okolní svět, na sebe. Je to svoboda navíc, která nám může nabídnout čerstvý nádech a poznání, kudy a jak už dál nechceme nebo nemůžeme pokračovat. Ale třeba se naopak utvrdit ve vlastní spokojenosti a přesvědčení, že momentálně je vše tak, jak chceme a potřebujeme, že si vedeme dobře.

Oddechové dny sice poslouží k už vyhlíženému odpočinku a akutnímu dočerpání sil, ale tělo s duší nám za ně poděkují i za delší dobu, naložíme-li správně nejen s nimi, ale hlavně s dalšími po nich jdoucími. To už za úvahu a snahu stojí, co myslíte?

Nejdůležitější je neztratit životní radost, naději a hravost. A to všem moc přeji!

— Neodpoutávej se nikdy od svých snů! Když zmizí, budeš dál existovat, ale přestaneš žít. —

Mark Twain

— Vždycky se nám zdá lepší to, co nemůžeme dostat, než to, co už máme. V tom spočívá romantika a idiotství lidského života. —   

Erich Maria Remarque

Foto: Pixabay

Picture of Eva Havlíčková

Eva Havlíčková

Crohnovu chorobu jí diagnostikovali ve dvanácti letech. S tímto onemocněním zažívá pořádnou dávku chaosu, trápení a bolesti, ale nevzdává to. Ani ona, ani Crohn. Než ji zdravotní problémy vyřadily na několik let z aktivní činnosti, pracovala dlouhé roky na pozici asistentky ve farmaceutické společnosti. Miluje přírodu, hudbu, laskavý i černý humor, četbu knih a jejich vůni. Váží si rodiny a přátelství. „Je to ve hvězdách, co nás v životě čeká za pouť. Nejdůležitější ale je, kolik úžasných dní prožijeme, a že vždy najdeme cestu! Všichni můžeme opakovaně začínat znovu a po pádu zase vstát, třeba i s nějakou tou boulí na těle i na duši. Na zázraky nevěřím, já na ně totiž spoléhám,“ říká Eva. V současné době působí jako korektorka a redaktorka v redakci magazínu Inspirante, který je jedním z hlavních projektů spolku Revenium.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ