Vyhledávaní designéři Michaela Vrátníková a Petr Mikošek třináct let společně tvoří pod značkou BOA design. Pyšní se nespočtem produktů i ocenění, včetně prestižního Red Dot Design Award. Při výrobě se nebojí spolupracovat s chráněnými dílnami a navrhují i pro podporu neziskového sektoru. Na rozjezd Revenia vyladili speciální námořnickou Lighthouse kolekci – jedinečná trička a elegantní sklenky na víno!

Nejen profesní, ale také životní partneři Míša Vrátníková a Petr Mikošek vystudovali na VŠUP odlišné obory, módní a produktový design. Každý tedy k zakázce přistupuje ze svého úhlu pohledu a spojuje je až podobné estetické cítění. „Rovnováha mezi funkcí, tvarem a proporcí a preciznost v detailu jsou proto základní principy, které prostupují celou naší tvorbou,“ upřesňuje Míša Vrátníková. A Petr Mikošek dodává: „Naším poznávacím znamením, je tedy, jak doufáme, funkce, jednoduchost a elegance.“

S podobnou noblesou a lehkostí přistupují oba designéři k neziskovému sektoru a podpoře uplatnění handicapovaných lidí. Pokud to jde, zakázku částečně zadávají chráněným dílnám (s ohledem na jejich výrobní možnosti) nebo svými produkty podpoří vybranou organizaci. Postupují přitom stejně jako při komerční zakázce. „Snažíme se navrhnout takové produkty, které budou lidé chtít primárně proto, že se jim líbí. To, že zakoupením podpoří neziskovku, by měl být jen další bonus,” připomíná Petr Mikošek.

Nově budou naplno a dlouhodobě podporovat Revenium, protože s hlavní myšlenkou spolku – rozvoj samostatnosti a talentu navzdory různým omezením – naprosto rezonují. „Důležitý je pro nás koncept a smysluplnost celého projektu a viditelné výsledky naší společné práce,” zdůrazňuje Míša Vrátníková.

Jak se rodí designové kousky

Při zadání je třeba zejména určit, jaký produkt, pro koho, kde a v jakých sériích se bude vytvářet. Poté designéři mapují trh a hledají, co na něm chybí. Nad papírem a tužkou při skicování hodně diskutují a zkoumají různé koncepty, z nichž vyberou jeden finální. Ten pak do detailů rozpracují a připraví k němu výrobní dokumentaci. Následné vzorování je zdlouhavý proces, kdy se zakázka musí dotáhnout do konečné podoby. „Pro laiky bude zajímavý fakt, že se postupně vytváří několik prototypů, na kterých se ještě upravují tvary, detaily a proporce. Samotná výroba se tedy spouští až po vyvzorování několika zkušebních kusů,” vysvětluje Petr Mikošek.

V portfoliu BOA design najdeme celou řadu produktů, od nápojových setů, svítidel, stojanů na květiny, přes kolekce tašek a oblečení, až po interiérové instalace. Kromě nové kolekce pro Revenium připravují nové produkty pro projekt mmcité social, pokračují ve spolupráci s firmou Tilak a vyvíjejí novou kolekci tašek a batohů pro laptop. „Nejraději pracujeme se sklem. Je nádherné, inspirativní a nabízí rozmanité způsoby zpracování. Ale baví nás také nové technologie a materiály,” říká Míša Vrátníková.

Pro Revenium – jednoduše a prvotřídně

A právě materiál je něco, čím je jedinečná připravovaná kolekce pro Revenium. Námořnická trička jsou z mako bavlny, tedy vysoce kvalitního, pevného a odolného materiálu, který je přitom příjemný na omak. „Vlákna mako bavlny mají prvotřídní kvalitu a tvoří jen malé procento z celkové světové produkce,” vyzdvihuje Míša Vrátníková. Trička jsou pánská i dámská a mají jednoduchý design s propracovanými detaily. Nádherně tvarované jsou i sklenky na víno. „Dominantou je rozvlněné dýnko, které evokuje dopad kapky na vodní hladinu,” láká nás Petr Mikošek.

Také už se po přečtení vidíte na vlnách léta? Tak se nechte nalákat a dopřejte si designový kousek z námořnické kolekce. Oba designéři totiž dobře vědí, jak se tvary, barvy a materiály podepisují na naší náladě. A proto nic jiného než krásu a jedinečnost nedopustí.

[sc name=”crowdfunding”]

Foto: archiv BOA design

3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Revenium chce zaměstnat v budoucnu mnohem více lidí. Už nyní rozjíždí výrobu vlastní produktové řady. Jde o designově promyšlené výrobky každodenní spotřeby kolekce Light House, na jejichž vzhledu i obalech pracuje česká designérská dvojice BOA Design. […]

trackback

[…] Karlovarská porcelánka Thun se pyšní jediným návštěvnickým centrem s porcelánovou školičkou ve střední Evropě. Zájemcům o historii a výrobu nabízí i celou řadu atrakcí, například jedinečnou porcelánovou zastávku nebo obří konvici se šálkem coby symboly na turistické známce a nálepce. Právě z Thunu jsou čistě bílé šálky na espresso s vypáleným logem kolekce Lighthouse, které pro Revenium navrhlo duo Boa Design. […]

trackback

[…] Máme vlastní kolekci designových produktů Lighthouse. […]

Picture of Helena Tutterová

Helena Tutterová

Píše sloupky s názvem Perplex ve městě, aby cupovala život s dětskou mozkovou obrnou a jinými naschvály. Nehodlá totiž jen opatrně našlapovat a lovit Božského přeskáče či jinou ortopedickou obuv. Prahne po životě na vysoké noze obklopena přáteli, knihami a kávou. Analogie s legendárním Sexem ve městě tak není vůbec náhodná. Miluje příběhy a humor mezi řádky, i proto pracuje v redakci magazínu Inspirante neziskovky Revenium. Věří v sílu ticha, přírody a kofeinu, propadá kouzlu divadelních a filmových scén a dojímají ji šťastné konce. Tajně tančí a sportuje, aby ji hned tak něco neuteklo a neskolilo. Hlavně ale proto, aby měla k často rozběhaným lidem blíž.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ