Stomik a sádra na ruce #nejsemtabu

Tak moji milí, co vám budu namlouvat, velká hitparáda to zrovna není. Hlavně, když jsem si ruku zlomila před Vánoci, všude to klouže, ale co se dá dělat. Hlavně se z ničeho nepo…

Měla jsem velké štěstí, že jsem si jako pravák zlomila ruku levou, a tedy se úplně nevyřadila z provozu. Stejně ale všem, kteří bydlí sami, doporučuji, aby po dobu sádry měli někoho u sebe doma. Bez pomoci to prostě nejde. Ze začátku ruka dost bolí a třeba jen vystřihnout pomůcku pro mě bylo nemožné. Nebo zavázat igelitku na ruku, když jsem se šla koupat. Základem je mít na všechny běžné úkony dostatek času, aby se nezmatkovalo a něco se nepokazilo. A pak hlavně příprava. Vyprazdňování sáčku pro mě bylo komplikovanější, měla jsem proto vždy připravenou zásobu natrhaného toaletního papíru. Po pár dnech šlo všechno jak po másle.

Nejtěžší je ale určitě výměna sáčku a sprchování. Než jsem sáček sundala, několikrát jsem se ujistila, že mám po ruce všechny pomůcky připraveny k použití, otevřené, nastříhané, na dosah. Pak kdykoli nastala nepředvídaná událost, mohla jsem okamžitě a bezbolestně zareagovat a situaci zachránit. Hlavně mít všeho dostatek do zásoby, ať nikam nemusíte běhat. Zlomená ruka se stává pouze rukou podpůrnou, může něco přidržet, většinu práce se po pár dnech naučíte obstarat zdravou rukou. Každý si najde svůj vlastní systém. Mám ale jednu vychytávku, kterou bych s vámi chtěla sdílet. Hned po sprše, ještě před utřením ručníkem, jsem si na stomii lípla gázový čtvereček jako takovou zátku. Pokud máte rychle odvádějící stomii, gáza pohromu na chvíli zastaví a nic se nezašpiní, můžete ji lehce a rychle vyměnit za čistou.

Zlomená ruka je komplikace jako každá jiná. Dá se s tím ale celkem lehce ten měsíc přežít a jít dál. Aspoň nemusíte mýt nádobí… 😊

Přeji vám hodně zdraví v novém roce,

Tereza

 

Foto: archiv Terezy Nagyové

Picture of Tereza Nagyová

Tereza Nagyová

Od roku 2015 působila Tereza Nagyová ve stomické pacientské organizaci České ILCO z.s. - dobrovolné sdružení stomiků, díky čemuž, jak sama říká, dostala odvahu mluvit otevřeně o životě se stomií a psát blog Nejsemtabu.cz. Nedlouho na to se rozhodla šít speciální prádlo pro stomiky pod značkou MyPouch. I proto se Tereza připojila k projektu Revenium, a tak na Inspirante najdete její sloupek #nejsemtabu.

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!

Udržitelnost a etika skupiny ČEZ