Slavní s handicapem: Jak z vozíku vyhrát světovou válku

Na invalidním vozíku toho dokázal víc než mnozí zdraví lidé. V 39 letech onemocněl obrnou a částečně ochrnul. Přesto se stal jediným americkým prezidentem, který byl do svého úřadu zvolen více než dvakrát, celkem čtyřikrát.

Franklin Delano Roosevelt se narodil 30. ledna 1882 v americkém Hyde Parku, ve dvaadvaceti letech absolvoval Harvard a posléze vystudoval právo na Kolumbijské univerzitě. Už v osmadvaceti letech byl zvolen senátorem ve státě New York. Slibně započatá kariéra pokračovala, v roce 1912 se stal náměstkem na ministerstvu námořnictva. Tam vydržel až do roku 1920, kdy neúspěšně kandidoval na funkci viceprezidenta.

Těžká zkouška

Do jeho života však přišla zásadnější zkouška: v roce 1921 utrpěl poblíž kanadského ostrova Campobello zranění páteře. Domů už se vrátil s brněním končetin a třesavkou. Po dvou dnech mu ochrnuly nohy. To ještě nevěděl, že zbytek života stráví na ortopedickém křesle. Lékaři diagnostikovali příčinu problému a verdikt byl neúprosný: obrna.

Roosevelt se však rozhodl s handicapem bojovat a rozhodně se nestáhl z veřejného života. Naopak. Pokračoval v něm tak úspěšně, že se v roce 1932 stal poprvé americkým prezidentem a plánem New Deal (Nový úděl) pomohl obratu z hospodářské krize.

Čekala ho ještě dlouhá politická kariéra, kdy především přivedl Spojené státy jako rozhodující sílu na stranu vítězů ve druhé světové válce. Celkově ji můžeme vnímat jako rozporuplnou, Rooseveltovu vůli vypořádat se s handicapem však nelze hodnotit jinak než jako obdivuhodnou. Jako prezident na vozíku se navíc zasadil o některé bezbariérové úpravy, proti kterým se stavěla americká propaganda, jež o prezidentovi hovořila pouze jako o svěžím a zdravém člověku.

Franklin Delano Roosevelt zemřel 12. dubna 1945 ve věku 63 let.


Franklin Delano Roosevelt

  • Narodil se 30. ledna 1882.
  • Do úřadu amerického prezidenta byl zvolen celkem čtyřikrát.
  • V roce 1921 onemocněl obrnou a částečně ochrnul.
  • Zemřel 12. dubna 1945.

 

Foto: Wikimedia Commons / Frank O. Salisbury [Public domain]

Marek Blažíček

Marek Blažíček

Roztroušenou sklerózu mu sice diagnostikovali před nedávnem, ve dvaadvaceti, ale když si Marek Blažíček vzpomene na zážitky z dětství, má pocit, že si s RS tyká už déle. Bere to s humorem, (vždyť #JsemIronman), a protože studuje Tvorbu textu a scénáře na VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka, jeho texty najdete také na Aktivnizivot.cz

Další články

Podpořte nás

Náš účet je:
115-5689490267/0100

Vězte, že veškeré finance půjdou na rozvoj projektů, které pomáhají lidem se znevýhodněním plnit si kariérní a životní sny. Inspirante je jedním z nich!